вторник, 8 ноември 2022 г.

Група мигранти са стреляли по българския граничар и турски военен / видео

 От Турция стреляли срещу убития български граничар

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай. 30-годишният служител на МВР е убит снощи около 20.35 часа в района на елховското село Голям Дервент.

По думите на главен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Минитерство на отбраната се натъкват на срез на оградата.

"Слизайки от служебното МПС, нашият служител осветява среза и последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия изстрел колегата е убит. Военният успява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са произведени 10-15 изстрела. За щастие той остава невредим", обясни главният секретар на МВР. 

Комисар Петър Тодоров уточни, че след стрелбата групата мигранти се оттегля към вътрешността на Турция.

"Осъществен е контакт с турските власти и са предприети действия. Това, което искам да подчертая е, че ще вземем всички необходими мерки. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд с цел безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само около стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност в трафикантите. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните мерки", категоричен бе главният секретар на МВР.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, полицаите, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са подготвени. Убитият полицай има 8-годишен опит, допълни Демерджиев, като изрази съболезнования на семейството и колегите на Петър Бъчваров.

"Това е първото нападение срещу наши служители с огнестрелно оръжие до момента. Имаше досега нападение с хладно оръжие", уточни Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя само силуети. 

"Знае се накъде е тръгнала групата. Турските колеги са изпратили екипи, но за малко са се разминали. Турската страна работи активно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме уверение, че ще ни бъде предоставена цялата информация", каза Иван Демерджиев. 

Той бе категоричен, че няма причина за кадрови промени.

"Ако имаше грешка в подхода и тактиката - да. Говорим за една изключително гнусна проява на един човек, който се надявам, че ще бъде изправен пред закона. Днес ще проведа разговор с турския вътрешен министър. А извършителят ще бъде съден в Турция", заключи вътрешният министър.

Новините от днес и със задна дата