четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Европа се затопля по-бързо от всеки друг континент, настъпва климатичен хаос

 Европа се затопля по-бързо от всеки друг континент, установи ООН 

Няколко публикации отразяват нови данни на Световната метеорологична организация (СМО), които показват, че, както пише Axios, "температурите в Европа се повишават два пъти по-бързо, отколкото на всеки друг континент на Земята".

Изданието допълва, че през последните 30 години Европа се е затопляла с 0,5C на десетилетие - темп, който се надхвърля само от Арктика и части от Антарктида.

Изданието добавя: "Затоплянето на Европа води до мащабни промени в околната среда, включително топене на планинските ледници и по-тежки и продължителни екстремни метеорологични явления."

Ройтерс твърди, че през последните три десетилетия Европа се е затоплила "повече от два пъти повече от останалата част на света", докато средната стойност за света е едва 0,2C на десетилетие.

Той цитира думите на генералния секретар на СМО Петтери Талас: "Европа представя жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са защитени от въздействието на екстремните метеорологични явления."

The Guardian пише за резултатите: "Докладът за състоянието на климата в Европа, изготвен съвместно със службата на ЕС "Коперник", предупреждава, че с продължаването на тенденцията към затопляне изключителните горещини, горските пожари, наводненията и други последици от климатичните промени ще засегнат обществото, икономиките и екосистемите." The Independent и MailOnline също публикуват историята.

Във връзка с това Европейската централна банка (ЕЦБ) "предупреди банките, че ако не успеят да се справят с финансовите си рискове от изменението на климата през следващите две години, това ще доведе до по-високи капиталови изисквания и глоби", съобщава Financial Times.

Ройтерс съобщава: "Банките от еврозоната все още до голяма степен не успяват да изпълнят очакванията на Европейската централна банка за оповестяване и управление на климатичните промени, а изоставащите, които продължават да не спазват сроковете, може да бъдат принудени да притежават повече капитал, заяви ЕЦБ в сряда."

Politico казва: "ЕЦБ увеличава натиска върху банките да се справят с климатичните рискове".

Откриването на COP27, срещата на върха на ООН за климата, която започна в Шарм ел Шейх, Египет в неделя, е широко отразено в международен план. 

BBC News съобщава, че повече от 120 световни лидери трябва да пристигнат на срещата на върха в рамките на двуседмични преговори между държавите за това как да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

В материал на Guardian се казва, че египетският дипломат Ваел Абулмагд, който отговаря за провеждането на преговорите на COP27, е критикувал страните за това, че са дали "празни публични обещания" в началото на преговорите.

В разговор с Independent водещият египетски преговарящ по въпросите на климата посланик Мохамед Наср казва, че светът трябва да се отнася към изменението на климата "толкова сериозно, колкото и Ковида".

Първият ден от преговорите беше доминиран от дискусии за необходимостта богатите държави да плащат на по-бедните като признание за тяхната преобладаваща роля в стимулирането на изменението на климата.

Тази сутрин на първа страница на в. "Гардиън", въз основа на току-що публикуван анализ на авторитетния сайт Carbon Brief, се съобщава, че САЩ, Обединеното кралство, Канада и Австралия не са получили милиарди от своя "справедлив дял" във фондовете за борба с изменението на климата за развиващите се страни.

Анализът на сайта Carbon Brief сравнява дела на международното финансиране за борба с изменението на климата, предоставено от богатите страни, с дела на въглеродните им емисии до момента, което е мярка за тяхната отговорност. Реагирайки на новината, Еди Перес, директор на Climate Action Network Canada, казва пред Guardian: "Канада, САЩ и Австралия са натрупали огромен дълг към развиващите се страни. Това е абсолютен скандал. Тези богати замърсители не само са допринесли много малко за финансирането на борбата с изменението на климата, но и са отчасти отговорни за увеличаването на международното финансиране на изкопаемите горива."

The Independent съобщава, че Обединеното кралство отказва да разкрие последните данни за своя принос към международното финансиране на борбата с изменението на климата.

Това се случва в момент, когато много публикации съобщават за новината, че финансирането на "загубите и щетите" от изменението на климата е влязло в официалния дневен ред на COP27, което е първото за преговорите на ООН за климата. The Independent описва това като "една добра новина".

The Guardian добавя, че делегатите са "спорили до късно в събота вечер и в неделя сутрин" за това какво трябва да бъде включено в дневния ред, като загубите и щетите са "в основата на разногласията".

The New York Times и Bloomberg са сред изданията, които съобщават за това как загубите и щетите вероятно ще бъдат включени в COP27.

В други международни новини "Гардиън" съобщава, че "трите големи държави, обитаващи тропически гори" - Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго, водят преговори за създаване на стратегически съюз, наречен "Опек за тропическите гори".

Алиансът би могъл да доведе до това, че страните, на които се падат 52 % от оставащите първични тропически гори в света, "ще направят съвместни предложения за пазарите на въглеродни емисии и финансирането им - дългогодишен проблем в преговорите на ООН за климата и биоразнообразието - като част от усилията за насърчаване на развитите страни да финансират опазването им", пише "Гардиън".

Това се случва в момент, когато Ройтерс съобщава, че глобалната сделка за намаляване на обезлесяването, сключена на COP26 миналата година, "започва бавно".

На друго място Ройтерс съобщава, че Австралия официално е потвърдила, че ще кандидатства за домакинство на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през 2026 г., заедно с тихоокеанските държави. The Guardian съобщава, че кандидатурата може да доведе до това, че Австралия "ще бъде подложена на натиск" да направи повече за справяне с изменението на климата на COP27.

Освен това Washington Post съобщава за това как активисти са "упрекнали корпоративното влияние" на COP27, докато Guardian съобщава за опасенията, че приложението COP27 (предназначено да помага на делегатите да се ориентират в лабиринта от конферентни зали) може да бъде използвано за шпиониране на критици на египетския режим. Бившият главен научен съветник на Обединеното кралство сър Дейвид Кинг заявява пред Independent, че COPs са "формула за провал".

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата