четвъртък, 10 ноември 2022 г.

На границата: С фенер и "Макаров" в ръка вместо с термовизор и модерно оръжие

  

                               Снимка: Булфото

Двама турски граждани са задържани като заподозрени за убийството на граничния полицай сержант Петър Бъчваров. Информацията е на посолството на Турция у нас. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в студиото на "България сутрин", че с всяка изминала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница на ЕС.

"Имаме техническо необезпечаване на патрулите ни. Максимално бързо трябва да бъдат оборудвани всички екипи. Не е нормално да нямат термовизионна система и да осветяват участък с фенер. Нямаме абсолютно никакво оборудване на тези служители. През 2019 г. "Фронтекс" прие стратегия за управление на външните граници на ЕС. Там е заложено да има трансформация на цифрови технологии, за да има изпреварваща информация и да не се излагат на риск нашите служители", коментира той.

Според Цветанов страната ни отсъства от лидерската позиция на Съвета на министрите на вътрешните работи. В същото време Гърция стои изключително стабилно и получава мощна подкрепа на ЕК.

"Българският министър на вътрешните работи е отзовал офицера ни за връзка, който беше до ноември миналата година. Отзивите за офицера за връзка бяха много добри, той знаеше перфектно турски език. Комуникацията можеше да тече в реално време. Нека всички министри през годините да кажат защо имаха такъв подход към офицерите за връзка. Аз не уволних нито един от тези служители, а градихме доверие и надграждахме", подчерта той.

Цветанов намира за абсурдно изказването на вътрешния министър Демерджиев, че България ще отговори със сила и мощни оръжия на агресията срещу граничните ни полицаи.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата