четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Сензация: Скелети на 3-метрови великани бяха открити от археолози в Грузия

 

Археолозите направиха сензационна находка в Боржомското дефиле. те са открили там огромни човешки кости, чиято възраст се оценяват на около 24-25 хиляди години. Специалистите твърдят, че тези хора-гиганти може да са стигали на ръст до 3 метра. 

Ученият Абесалом Векуа от грузинската Академия на науките предполага, че тази находка е чиста сензация, защото хипотезата за великаните вече отдавна се дискутира в научните среди. Мнозина специалисти смятат, че преди няколко десетки хиляди години в някои региони на Евразия са живеели хора с гигантски ръст, но до този момент не съществуваха никакви доказателства в подкрепа на тази теория. 

Векуа поставя внимание върху бедрената кост на намерените човешки останки - тя е значително по-дебела и по-голяма от костта на съвременен човек. Черепът също е много по-голям. Академикът пояснява, че тези древни хора са живеели и са се развивали отделно от останалата цивилизация, и това е причината техният ръст да бъде различен. 

Също така ученият отбелязва, че тези хора се споменават в научната литература като великани, но до откриването на находката не са съществували документални потвърждения за тяхното съществуване. Сега сме на прага на сензацията, категоричен е Абесалом Векуа.

Също така голям интерес за учените представлява древната организация на тези необичайни хора. На мястото на тяхното някогашно селище са намерени полуразрушени гробници и каменни пътеки. Из цялата територия са разхвърляни кости, издигнати на повърхността от планинските ручеи. 

Година по-рано германски учени откриха друг вид неизвестен до момента древен човек, обитавал територията на съвременен Южен Сибир преди около 48-29 хиляди години. Така науката се приближава все повече и повече до разгадаването на тайната на произхода на човека./БЛИЦ

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата