четвъртък, 10 ноември 2022 г.

САЩ ще неутрализират ядрения потенциал на Москва с използване на стратегически неядрени оръжия

 

Съединените щати работят за това да могат чрез използването на стратегически неядрени оръжия да неутрализират ядрения потенциал на Москва, съобщава Newsweek, като се позова на материали, публикувани от руски медии.

Руско онлайн списание е публикувало статия за плана на САЩ да унищожи значителна част от руския ядрен потенциал, преди Москва да реши да предприеме ответни действия.

Публикацията е широко разпространена в Руската федерация, като в нея се посочва, че в средносрочен план САЩ ще се опитат да придобият стратегически неядрени оръжия с кратко време за полет до цели, което няма да подлежи на никакви международни ограничения.

Такива стратегически високоефективни системи за стрелба трябва да работят на принципа на разузнавателните ударни комплекси, системите за оръжия с насочена енергия и други усъвършенствани системи.

В статия на една от информационните агенции се отбелязва, че "теорията за възпиране в САЩ и страните от НАТО е заменена от теорията за изпреварващи силови действия".

Твърди се, че САЩ планират стратегически настъпателни операции, при които ще бъдат унищожени значителен брой руски ядрени оръжия, преди командването да реши да предприеме ответни действия, съобщава Newsweek.

Тази широко разпространена публикация се появява, след като руският президент Владимир Путин намекна за възможно използване на ядрени оръжия.

Миналия месец Путин обвини Запада в "ядрен шантаж". Той заяви, че Русия ще използва всички налични средства, за да защити това, което той нарече своя териториална цялост.

По данни на Асоциацията за контрол на въоръженията от януари миналата година Русия разполага с 6257 ядрени бойни глави, а САЩ - с 5550.

Западното разузнаване обаче не вижда признаци, че Русия подготвя ядрен удар. Но въпреки това администрацията на Байдън е разтревожена от ядрената реторика, която идва от Русия.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата