четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Джорджа Мелони прекратява доставките на оръжие за Украйна, обещани от предишното правителство

 

Италия не подготвя нови оръжейни доставки за Украйна, заяви министърът на отбраната Гуидо Крозето пред вестник „Il Messaggero“.

"Не подготвяме шести пакет със списък на оръжия за Киев и не говорим за доставка на ракети за Украйна. Не изключвам, че в бъдеще ще има ново постановление в рамките на НАТО и ЕС за по-нататъшна военна помощ за Украйна, но засега приключваме с доставките на оръжие, обещани от предишното правителство", каза той.

Крозето припомни, че военната помощ е предоставена в рамките на резолюция, одобрена с мнозинство в парламента.

"Имаме рамка, която ни позволява да вземем решение за военни доставки до 31 декември", посочи началникът на отбраната.
Той обаче не изключва възможността властите да преразгледат подхода си.

Крозето определи преговорите като единственото истинско решение за разрешаване на конфликта.

"Още от началото на конфликта говоря за необходимостта от диалог между страните. Трябва да спрат сраженията, да се седне на масата за преговори и да се постигне мир", заключи министърът.

Вестник „La Repubblica“ съобщи, че в средата на ноември Италия може да приеме нов указ за военна помощ за Украйна. След това „Il Messaggero“ цитира правителствени източници, според които Рим е замразил шестия пакет от помощи.

Тази седмица Ройтерс, позовавайки се на представител на италианската правителствена коалиция, съобщи, че Рим е готов да предостави на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително ЗРК със среден обсег SAMP/T, произведени от Франция и Италия, италиански ракети Aspide, както и преносими системи Stinger.

Русия изпрати дипломатическа нота до всички страни, участващи в доставките на оръжие за киевския режим. Външният министър Сергей Лавров заяви, че тези пратки са легитимна цел за руските военновъздушни сили.

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата