четвъртък, 27 октомври 2022 г.

Фейсбук и Инстаграм се сринаха

  

Фейсбук и Инстаграм се сринаха днес следобед на много места по света, сочат данни на downdetector.com и оплаквания на хиляди потребители на двете социални мрежи.

Според специалицирания сайт, около 16 и 30 ч. българско време хиляди хора от различни точки по света съобщават, че Фейсбук, Инстаграм и Месинджъл или не са достъпни, или пък зареждат прекалено бавно и след това се сриват.

Сред засегнатите от поредния проблем на социалните мрежи са потребители от България, САЩ, Бангладеш и други държави.

Проверка на Dir.bg e установила, че акциите на компанията-майка Meta днес са се сринали с цели 22,41% .

Wall Street губи търпение по отношение на огромните и експериментални залози на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг за неговия проект за метавселената, които помогнаха за увеличаване на общите разходи на компанията с една пета през третото тримесечие, съобщи днес сутринта Ройтерс.

Инвеститорите се втурнаха да продават акциите на Meta Platforms Inc. в следборсовата сесия, като ги обезцениха с почти 20% и изтриха 67 млрд. долара от пазарната си стойност, след като компанията отчете втория пореден спад на тримесечната си печалба.

Един от акционерите на Meta наскоро изрази загриженост, като нарече инвестициите на компанията "свръхголеми и ужасяващи". Анализаторите в сряда ги нарекоха "объркващи и смущаващи", а неспособността на Meta да намали разходите - "изключително тревожна".

"Метавселената изглежда като една голяма авантюра предвид икономическата криза", казва Паоло Пескаторе, анализатор в PP Foresight, и добавя, че пътят напред ще бъде "дълъг и болезнен".

Зукърбърг отговори: "Все още не сме там, където според мен трябва да бъдем, но вярвам, че през следващата година ще се върнем към по-здравословен растеж на приходите". За тази цел компанията ще "планира консервативно", каза още той.

Амбициите на метавселената, които са обединени в звеното Reality Labs, са причина за голяма загуба от 2,76 млрд. долара само през последното тримесечие. От началото на тази година досега звеното е реализирало загуба в размер на 9,4 млрд. долара.

През следващите години залогът на метавселената ще струва на компанията му още повече пари, посочва Зукърбърг. Meta обяви, че "загубите на Reality Labs ще се увеличат значително на годишна база през 2023 г.".

Новините от днес и със задна дата