сряда, 26 октомври 2022 г.

Доц. Ангел Кунчев: Профилактичното подсилване на имунитета предпазва от тежко боледуване

 

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съветва като профилактика, преди започването на вирусната вълна, хората да вземат всички мерки за засилване на имунната система. Вирусната вълна се очаква. Преди този период от време, ние трябва да вземем всички мерки, които да профилактират предстоящата вирусна вълна.

Респираторните инфекции и настинките са всеобщо разпространени, но трудно отличими помежду си както при възрастните, така и при децата. Тези заболявания продължават да бъдат водеща причина за заболяемостта, намалената трудоспособност, хоспитализацията и смъртността в света.

Грипът е инфекциозно заболяване и е най-честия причинител на респираторни заболявания. Първите симптоми, че сте заразени с грип могат да се появят до 24 часа след заразяването, а при някой хора чак след 4-5 дена. Клиничната проява на потиснатия имунитет са повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища.

При потиснат имунитет следва да се включи лечение за възстановяване на имунната защита.

Кои са най-уязвимите групи от грипа?

  • Хората с хронични заболявания
  • Възрастните хора над 60 години с хронични заболявания
  • Хората в активна възраст
  • Децата,

Инкубационният период, в който грипа може да се разрасне е от 1 до 7 дни. След проява на първите симптоми на грип, човек може да зарази друг до 5 дни.

Симптомите на вируса могат да варират от леки до тежки.

  • Висока температура, която може бързо да достигне до 38-40 градуса
  • Хрема
  • Възпалено гърло
  • Силни мускулни и ставни болки
  • Главоболие, което е придружено от болки в очите.
  • Чувство на умора
  • Липса на апетит

    Ако първоначалните симптоми на грип се влошават, а не се подобряват е възможно имунната система на човека да не може да се справи с вируса. Това означава, че е възможно от грипа да са възникнали вирусни усложнения.

  • Инфекция на долните дихателни пътища - бронхит, пневмония.
  • Инфекция на горните дихателни пътища - отит, синузит.
  • Тежка дехидратация
  • Други

Как да лекуваме вирусните инфекции?

Преди всичко, трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне заразяване - пълноценно здравословно хранене обогатено с витамини, за да се обезпечи работата на имунната система, избягване на масови мероприятия по време на сезонната епидемия, правилно носене на лицева маска, спазване на дистанция, често проветряване на помещенията, често миене на ръцете, изхвърляне на секрети само затворени и на определени места, дезинфекция.

Особено важно е да избягваме самолечението при по-тежко протичаща инфекция и при вече развили се усложнения на заболяването. Прилагането на антибиотик в случаите на неусложнена вирусна инфекция не само не помага на организма, но и може да създаде допълнителни затруднения на организма.

За справянето със сезонните вирусни инфекции особено подходящи са комбинираните продукти, които съдържат в себе си няколко съставки, действащи в синхрон. Много е важно да изберем подходящ имунен активатор, който да има дългогодишен и доказан ефект в клиничната практика. Той трябва да действа бързо, така че организма да може да преодолее симптомите на настинката като хрема, запушен нос, болки в гърлото и кашлица в рамките на няколко дни. Добър пример с доказан във времето ефект е използването на комбинацията от Бял кедър, Диво индиго и Ехинацея.

В случаите на грип и настинки се наблюдава бързо облекчаване на симптомите, както и скъсяване на продължителността на боледуването. Тройната растителна комбинация съчетава антивирусни и имуностимулиращи свойства за постигане на максимална ефективност. Ехинацеята увеличава активността на клетките, които разпознават и унищожават вирусните патогени. Дивото индиго ускорява производството на антитела, които неутрализират патогените. А белият кедър подобрява имунната система и съкращава продължителността на боледуването.

Общопрактикуващите лекари, педиатрите, инфекционистите, вирусолозите, имунолозите и всички колеги, които се сблъскват с настинките, алергии и лекарствена резистентност се насочват все по-активно към подобни средства с растителен произход поради тяхната добра поносимост и доказан клинично лечебен ефект. /* материалът е предоставен от Sevex Pharma

Новините от днес и със задна дата