четвъртък, 27 октомври 2022 г.

Иван Гешев: Не може да се убиват децата ни по улиците (Видео)

 Иван Гешев, главен прокурор

                       Иван Гешев, главен прокурор
Главният прокурор Иван Гешев днес се срещна в Шумен със семейството на 22-годишната Светомира Станчева, която почина след като беше прегазена от джип в града.

Пред журналисти той се съгласи с думите на почернения баща: "Ще съм много щастлив, ако в резултат на тази активност, която взимам, бъде спасено още едно дете, още един човешки живот. Това е нашата цел".

Обвинител номер едно разказа как е преминала срещата му с близките на починалото момиче: "Едва ли можеш да успокоиш хора, които са загубили детето си. Дори не искам да си мисля. Не мога да се поставя на тяхното положение. Аз съм тук, за да им кажа и им го казах, че аз и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост и им го обещах".

Гешев посочи, че това не може да продължава по този начин и допълни, че държавата трябва да си свърши работата. "Прокуратурата е част от държавата и ще направи всичко, за да може да има справедливост. Не само за катастрофите, но и за всякакви видове престъпност. Не може да убиват децата ни по улиците", съобщи обвинител номер едно.

Прокуратурата може да търпи всякакви критики, но не и в този случай, категоричен е Гешев. Ако някой може да търси критики, те са за други институции. Прокуратурата ще изясни всички обстоятелства, допълни той.

Инициативата за срещата на Гешев с родителите на починалото момиче в Шумен е на Граждански инициативен комитет "Справедливост" и е по повод общественото недоволство във връзка със случая.

Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест беше поставен 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвиняем за причиняването на тежкото пътно произшествие. Веднага след катастрофата гимназистът бил тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробата за наркотици е отчела положителен резултат.

Вчера общинската комисия по безопасност на движението в Шумен отложи за следващата седмица заседанието, на което трябваше да се разгледа молба от граждани за обезопасяване на кръговото кръстовище пред хипермаркет в града, където загина 22-годишното момиче. Причината бе, че на него нямаше представители на полицията и на Областното пътно управление в града. Сред отсъстващите бе и проектантът на кръстовището. 

По-късно по покана на шуменци, в градската библиотека Иван Гешев ще се срещне с граждани на града.

"Днес в 18:00 ч. съм поканен в градската библиотека на среща с граждани в Шумен, защото хората имат основание да се притесняват. Моделът, който предлагаме, е работен между 2013 и 2018 г. и е прилаган от МВР и ДАНС. Резултатите може би не са били идеални, но при положение, че закрихме специализираната прокуратура, това е по-добре от това да не направим нищо. Ние правим организация в цялата страна за създаване на отдели за борба с организираната престъпност и призоваваме МВР и ДАНС за съвестни действия. Ще направя всичко, за да има справедливост, мен ме интересуват интересите на българските граждани", каза още главният прокурор.

Новините от днес и със задна дата