понеделник, 31 октомври 2022 г.

Украйна осъмна под нови масирани ракетни обстрели - удариха най-големите ВЕЦ

  

С въздушна тревога започна 250-ият ден на войната във всички региони на Украйна. Украински източници съобщиха за експлозии в предградията на Киев, Днепропетровск, Запорожие, Кировоград и други региони на страната.

В Киевска, Полтавска и Виницка област се задейства системата за противовъздушна отбрана. Местните власти съобщават за удари по критична инфраструктура в Запорожие и Черкаси, както и в Киев и Харков.

В резултат на обстрелите някои части на Киев останаха без електричество, а няколко района на града нямат водоснабдяване, заяви кметът Виталий Кличко. В Харков метрото е спряно след обстрела.

Атакувани са Днепропетровската и Новочеркаската ВЕЦ. На видео, публикувано в Telegram се виждат огромни кълба дим над Днепропетровската ВЕЦ.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак, коментирайки новия масиран обстрел на страната, заяви, че руснаците "продължават да воюват срещу мирни цели". "Ние ще издържим и техният срам ще струва много скъпо на поколения руснаци. Продължаваме да работим в тила и на фронта", добави той.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало масирания удар по украинските територии.

Ударите бяха нанесени три дни след атака по руския флот в Крим, която Москва приписва на Украйна и казва, че е била извършена с помощта на Лондон. След този удар, извършен с дронове в Севастопол, Русия суспендира споразумението за износ на зърно от украинските пристанища.

Междувременно в анализ на на американския Институт за изследване на войната (ISW) се прогнозира, че президентът на Руската федерация Владимир Путин няма да се спре и ще проточва военните действия, за да удържи окупираните части от Украйна и да се създадат условия за това, че Западът да спре поддръжката за Киев. Такъв извод правят аналитиците от Института за изследване на войната (ISW). Американските експерти смятат, че Путин няма да се стреми към пряк военен конфликт с НАТО. Той може да намеква за използване на оръжие за масово поразяване и да заплашва Алианса, за да преустанови западната помощ за страната.

Аналитиците от института също подчертават, че неотдавна завършилата мобилизация в Русия свидетелства за това, че Путин не планира да спре и ще продължи да воюва и през 2023 г. Той не разчита на прекратяването на огъня или на ескалация, която би могла да приключи войната при неговите условия. От американския институт предполагат, че руският президент ще има възможност да види как зимата ще се отрази на европейците, за да реши - да изпрати ли напролет в Украйна мобилизираните или да прибегне към други действия.

"На първо място, Путин поставя условия за продължаване на прехвърлянето на лошо подготвените руски войски непосредствено в бойни действия в Украйна в близко бъдеще, вместо да прекрати операцията по възстановяване на ефективните военни сили. Второ, теорията на победата на Путин се базира на използването на суровата зима, за да сломи волята на Европа", се посочва в анализа.

"Така също руският диктатор планира да използва руски юноши, призовани на военна служба след 4-6-месечна подготовка", цитира доклада украинската агенция УНИАН. Така той може да създаде условия за възобновяване на настъпателни операции след края на пролетното топене на снеговете.

Все по-често напоследък от Кремъл звучи риторика за готовност за преговори с Украйна, пише още УНИАН. Това потвърди и руският външен министър Сергей Лавров. По думите му Москва е готова да разговаря със Запада, ако той направи към РФ "реалистични предложения", които да се опират на "принципите на равноправието и взаимното уважение на интересите, насочени към компромиси и баланс на интересите на всички страни в региона".

На това от външното министерство на Украйна отговориха, че единственото реалистично предложение би било изтеглянето на руските войски от украинска територия в пределите на границите от 1991 година.

Новините от днес и със задна дата