петък, 21 октомври 2022 г.

Киев: Половината съоръжения на Украйна за производство на топлинна енергия са унищожени

  

Русия е ударила от 10 октомври до сега поне половината съоръжения на Украйна за производство на топлинна енергия и е причинила щети за милиарди долари, но не всички поразени топлоелектрически централи са напълно вън от строя. Това заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА. 

По думите му в по-общ план при руските удари е била атакувана 30-40 процента от цялата енергийна инфраструктура на Украйна. Галушченко заяви, че задачата на тези атаки е била да се разруши енергийната система на страната му - цел, която по негово мнение не е била постигната.

"Става дума за доста голяма част от капацитета ни. Мога да ви кажа, че става дума за поне половината, ако не и повече от капацитета ни за производство на топлинна енергия", каза той в отговор на въпрос за размера на щетите. "Тази седмица те атакува редица топлоелектрически централи."

Галушченко добави, че в резултат на нападенията Украйна е загубила производствен капацитет, възлизащ на 4000 мегавата.

Миналата седмица Русия ожесточи въздушните удари по Украйна чрез използването на ракети и щурмови дронове срещу Киев и други големи градове и срещу енергийната инфраструктура.

"Виждаме, че те атакуваха редица нови съоръжения, но и такива, които вече бяха обстрелвали с цел да ги разрушат напълно", каза Галушченко.

Министърът заяви, че едно от разглежданите от Украйна решения за справяне с кризата е внос на електроенергия от чужбина, и добави, че вече се водят преговори в тази посока.

Новините от днес и със задна дата