петък, 21 октомври 2022 г.

Джорджа Мелони обяви министрите в новото италианско правителство

  

                                     Снимка: AP/БТА

Лидерът на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, която утре ще положи клетва като министър-председател на Италия, обяви, че Джанкарло Джорджети от партия "Лига" ще бъде министър на икономиката, а Антонио Таяни от "Напред Италия" - министър на външните работи, предаде АНСА.

Мелони обяви имената на своите министри, след като получи от президента Серджо Матарела мандат за съставяне на правителство, съобщи БТА.

Министър на вътрешните работи ще бъде Матео Пиантедоси - държавен служител без партийна обвързаност. Министерството на отбраната ще бъде оглавено от Гуидо Кросето - един от основателите на "Италиански братя". Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини ще стане министър на инфраструктурата.

Общо девет министерски кресла са определени за представители на "Италиански братя", а по пет за политици от "Лига" и "Напред Италия". На експертни личности ще бъдат поверени пет поста в правителството.

Консервативната коалиция на Мелони, включваща трите партии, спечели парламентарните избори на 25 септември.

68-ото правителство на Италия от 1946 г. трябва да се справя със сериозни предизвикателства, включително задаваща се рецесия, растящи сметки за енергия и постигане на единна позиция във връзка с войната в Украйна.

Кабинетът на Мелони ще замени правителството на националното единство, оглавявано от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, който днес участва на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел при една от последните си изяви като министър-председател.

Процесът на сформиране на новото правителство беше сравнително бърз за италианските стандарти, но все пак излязоха наяве някои напрежения в коалицията, като лидерът на "Напред Италия" Силвио Берлускони нееднократно, изглежда, се опитваше да подкопава властта на Мелони, отбелязва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата