петък, 28 октомври 2022 г.

Микеле Плачидо идва на "Киномания", за да представи филма си "Сянката на Караваджо" / видео

  

Броени дни след световната му премиера, филмът "Сянката на Караваджо" ще бъде показан на "Киномания", съобщават от НДК.

Събитието е на 19 ноември в зала 1 на НДК в присъствието на неговия режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо.

 "Сянката на Караваджо" е показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма (Снимка: БТА)

Той е познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в сериала "Октопод".

Плачидо лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката. Актьорът и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години - за снимките на сериала "Сорая".

"Сянката на Караваджо" е показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците, разказват от "Киномания".

Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети.

След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, папата разпорежда на свой агент, известен като Сянката, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.

"В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна.

И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му. Той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия", разказва Микеле Плачидо.

Новините от днес и със задна дата