събота, 1 октомври 2022 г.

Джоузеф Стиглиц не е казвал никога, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

 Може да бъде изображение с 1 човек и очила

 Автор:bnr.bg

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц.

Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса:

"Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.

С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.

„Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия... Ако Източна Европа излезе от ЕС... тя може да е двойно по-богата“ – обясни Стиглиц".

Твърдение: Джоузеф Стиглиц смята, че Западна Европа "източва" ресурсите на Източна Европа, която извън ЕС е щяла да бъде далеч по-богата

Проверка на БНР показа, че наново публикуваното във Фейсбук предполагаемо твърдение на икономиста всъщност датира от по-рано - в тази Фейсбук група например аналогичният текст е публикуван на 1 декември 2021 г.

А в този сайт датата е 5 февруари 2019 г.

Предполагаемата теза на Стиглиц привлича вниманието и на политолога Огнян Минчев, който посочва, че смята изказването за фейк.

"Нито Щиглиц е казвал нещо и отдалеч подобно на това, нито пък то има нещо общо с истината", пише Минчев във Фейсбук на 2 декември 2021 г. Той прилага и снимка от друг пост във Фейсбук с думите на Стиглиц, който е с 10 000 споделяния. 

Допълнително търсене на информация за изказването, приписвано на Джоузеф Стиглиц, води към същия текст със заглавие, че "доходите в България ще се удвоят, ако напусне ЕС". Публикациите може да бъдат видени тук, тук и тук, а в тях е посочен и линк към "оригинала" на статията. Той води към сайта "Гъдел Нюз", в който обаче въпросното съдържание липсва (виж скрийншота по-долу). 


Все пак публикацията е била архивирана и може да бъде видяна тук. В текста пък е цитиран "Нобеловия лауреат Джоузеф Стайниц", какъвто в действителност не съществува. Във Фейсбук и в другите сайтове името му е редактирано на Стиглиц.

От рубриката "За нас..." на "Гъдел Нюз" става ясно, че сайтът е сатиричен блог за измислени новини (виж скрийншота по-долу). Същият текст е публикуван и на първата страница на сайта точно под името му.

Заключение

Приписваните думи на Нобеловия лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, че Източна Европа би била двойно по-богата извън Европейския съюз, са дело на сатиричен сайт. Твърдението, че той в действителност е казал това, е НЕВЯРНО.

Новините от днес и със задна дата