вторник, 25 октомври 2022 г.

Още 8 души са с повдигнати обвинения за милионите в чували от магистрала „Хемус”

  

                                       Снимка: БТА

Има нови осем обвиняеми лица за авансовите плащания за строежа на магистрала "Хемус", съобщи "По света и у нас".

За БНТ зам.-градският прокурор Десислава Петрова потвърди, че има нови обвиняеми. Според източници на националната медиа всички са обвинени за пране на пари.

Днес в ГДБОП са били призовани управители на фирми, които са били част от схемата, през която парите са преминавали, а след това теглени и изнасяни от страната в чували. Двама от обвиняемите са семейство, а други двама са от град Лом.

Всички те са посочени като участници в схемата от Борислав Колев, който беше първият задържан и обвинен за аферата.

Според разследващи, схемата е действала, като фирми сключвали договори за строителеството на магистралата са получавали авансови плащания, а след това прехвърляли парите през верига от други дружества.

Обвиняем за източване на средства за строежа на магистралата чрез т.нар. "кухи фирми" вече е Борислав Колев, който в началото на годината беше пуснат под домашен арест.

Според разследването Колев е бил само едно от звената в системата, чрез която средства, отпускани за строежа на магистралата, са били източвани в брой и впоследствие са били прехвърляни в чуждестранни банкови сметки или с тях са били купувани скъпи имоти.

Новините от днес и със задна дата