четвъртък, 29 септември 2022 г.

Иван Гешев: Изключително опасно е, прокуратурата да е лишена от правото да проверява институциите! ВИДЕО

 Иван Гешев атакува разпоредба от НК пред Конституционния съд - По света и у  нас - БНТ Новини 

                                                      Снимка: БНТ

Главният прокурор Иван Гешев се обяви против отнемането на правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незакоосъобразни актове и действия на администрацията. Независимо, че България има национален омбудсман, чиито приоритети са разглеждане на конфликти между администрация и граждани, но също представлява институция, която би трябвало да подлежи на проверки. 

Уточняваме, че националния омбудсман има друга законодателна роля, много по - различна от прокуратурата.

Такова питане до Конституционния съд отправи служебният правосъден министър Крум Зарков. Той настоя КС да се произнесе "допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива".

"Това е изключително опасно, защото това е един от малкото механизми гражданите да се защитават от административен произвол ", коментира пред журналисти питането до КС Иван Гешев на влизане на заседанието на Висшия съдебен съвет. "Това, което се иска, държавните институции не работят, не си изпълняват задълженията и те казват: "Ние не работим, но българските граждани, чрез прокуратурата, нямат право да ни питат дали работим. И ние искаме да не работим без никой да ни пита и без да знае, че не работим". Така разтълкува Гешев искането прокуратурата да няма право да възлага на различните органи на изпълнителната власт проверки. Той няма притеснения какво ще отговори КС на питането, защото темата, според него, отдавна е юридически изяснена.

В подкрепа на тезата си, че държавните институции трябва да има как да бъдат контролирани, той изреди различни инциденти, скандализирали обществото през последните дни и месеци.

"Къде виждате държава? Може би виждате държава в това, което се е случило снощи - отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете в Шумен, второ е с телесна повреда?", каза главният прокурор, като изреди и случаите със сгазените полицаи и смъртоносната катастрофа на Околовръстното.

"От две години говорим, от прокуратурата, че това вече е социален проблем, може би социална епидемия. И резултатът е никакъв. Няколко министри се занимаваха с това какво има в хладилника и с дипломата ми, но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани", заключи Гешев.

И продължи с реторичните въпроси. "Може би виждаме държава в закриването на специализираните структури, които бяха най-ефикасното оръжие срещу корупцията, срещу организираната престъпност и тероризма? Плодовете ги берем и ще ги берем, и те се изразяват и в това, което се вижда с мигрантския натиск. Снощи кола с мигранти се заби в пункт за технически прегледи, за щастие през нощта и няма пострадали. От няколко месеца да сте чули за реализация за наркотици, за мигранти, реализации, за лихвари?", продължи да пита главният прокурор. "Прокуратурата, като една от малкото стабилни останали институции в държавата винаги е била за работа с

всички институции, в интерес на гражданите. Не робуваме на лично его. Няма лични, партийни, корпоративни или някакви други цели. Единствените ни цели са да се борим с престъпността", допълни Гешев.

Главният прокурор подчерта, че не визира само едно служебно правителство.

"Нямам проблем да работим с когото и да е министър. Тези неща, които ви казах, не могат да бъдат вменени на едно служебно правителство и на един служебен министър. Българската държава е в дълг към българските граждани. Те не заслужават това, което се случва от бездействието на институциите", обобщи главният прокурор Иван Гешев.

Новините от днес и със задна дата