четвъртък, 29 септември 2022 г.

НАТО: Ще има решителен отговор на саботажа на „Северен поток“

  

НАТО в официална реакция относно повредите на газопроводите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2" определи случилото се като умишлен, безразсъден и безотговорен саботаж.

"Цялата налична към момента информация показва, че това е резултат от умишлени, безразсъдни и безотговорни саботажни действия. Тези течове причиняват рискове за корабоплаването и значителни екологични щети. Подкрепяме провежданите разследвания за установяване на произхода на щетите...

Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор", гласи съобщението на Алианса.

Същевременно Министерството на външните работи на Русия днес заяви, че течовете по газопроводите "Северен поток" са възникнали в зона, контролирана от разузнавателните служби на САЩ.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи като "жалки" опитите на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер да разясни значението на думите на Джо Байдън за прекратяване съществуването на проекта "Северен поток 2".

Захарова също така нарече "смехотворни" и "лъжа" думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че атаките срещу газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" не са от полза за никого.

Междувременно Си Ен Ен цитира източници от западното разузнаване, според които руски подводници са били забелязани в района на повредените газопроводи.

Източниците обаче подчертават, че няма доказателства, че подводниците биха могли да бъдат замесени по какъвто и да е начин в повредата.

Говорителят на датското министерство на отбраната също така отбеляза, че руският подводен флот традиционно е активен в Балтийско море. "Виждаме ги всяка седмица", казва той.

Днес стана известно, че шведската брегова охрана е открила четвърти теч в "Северен поток". От ЕС заявиха, че става дума за умишлена повреда. Германското разузнаване подозира, че става дума за саботаж на водолази или подводници, който може да е организиран от Украйна и проукраински сили, както и от Русия. Според тях, ако тръбопроводите не бъдат ремонтирани бързо, те могат да станат неизползваеми завинаги.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди изтичането на газ от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, за което се предполага, че е саботаж, обяви вчера шведският външен министър Ан Линде, цитирана от световните агенции.

Новините от днес и със задна дата