вторник, 30 август 2022 г.

Подробности за трагедията с 21-годишната родилка, починала след секцио

 29-годишна родилка почина след секцио | Rozali.com

ДИК синдром или дисиминирана интравазална коагулация е вероятната причина за трагедията с починалата 21-годишна родилка.

Това мнение изрази д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Горна Оряховица пред NOVA.

Младата жена почина след планирано секцио. Денислава от Горна Оряховица постъпила в лечебното заведение в града с просрочен термин. Дежурният екип я оставил в отделението за наблюдение. След опити за стимулиране на раждане, които не дали резултат, е взето решение с нейното изрично съгласие да се извърши секцио.

Детето се е родило в стабилно състояние и с нормални показатели. Час по-късно обаче жената се влошила и започнала да кърви обилно. Заради усложненото състояние тя е била транспортирана до болница във Велико Търново. За съжаление, лекарите там не успели да се преборят за живота на младата майка.

„Дойде на 20 август за наблюдение и искаше да роди нормално. Лежа до 26 август”, обясни Кристиан, приятел на починалата Денислава и баща на бебето ѝ.

„Казала е на екипа, че има болки в кръста, в бъбреците. Някои са й казвали, че се преструва”, разказа Кристиан.

„Казвали са ѝ да изчака, че ще ѝ сложат система с болкоуспокояващо. После са казали, че спират да ѝ слагат каквото и да е. Два дни подред ѝ поставят система за предизвикване, не става нищо. На 25 решават, че ще правят секцио на 26 август. Тя се съгласява, подписва се”, заяви Елена Стоянова, майка на починалата.

На следващия ден Денислава ѝ се обадила да я зарадва с новината, че е баба. Малко по-късно обаче ѝ звъни да ѝ каже, че страшно я боли. Това е бил и последният им разговор.

Малко след това звъни на Кристиан да отиде да припознае бебето. Когато отива в болницата, той казва, че я е чул как вика от болка.

„Тя е преносвала, поради което е приета в отделението, за да бъде наблюдавана. Извършено е секцио, не е имало никакви усложнения по информация от колегите. Около 1 час след секциото започва обилно кървене. Изключително профузно. Веднага започват реанимационни мероприятия”, обясни д-р Иванов.

Транспортирането от болница в болница представлява риск, затова лекарите първо трябвало да стабилизират младата жена, преди да я транспортират в болницата във Велико Търново.

„След транспортирането във Велико Търново е била в съзнание”, казва д-р Иванов. Според него младата жена е починала следствие на ДИК синдром. Това е изключително тежко състояние, което води до 50% смъртност при родилките. Родилката е погребана преди два дни, на рождения си ден.

Проверки в болницата все пак ще има. Източник: NOVA    

Новините от днес и със задна дата