събота, 27 август 2022 г.

15-годишният Омар, карал рейса-убиец в Бургас: Опитах се да спра, но спирачките не работеха

  

                                Снимка: БТА

Днес Окръжният съд в Бургас гледа мярката за неотклонение на 15-годишния Омар, който е шофирал на автобуса, убил двама полицаи.

По време на делото наблюдаващият прокурор Димитър Узунов заяви, че обвиняемият казва, че се е опитал да спре. Всички свидетели обаче опровергават това. Установено е точно обратното - той е увеличил скоростта преди удара, съобщи Нова тв.

"Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка", каза Омар в съда.

Омар Мохамад Али Абдан поясни, че е роден на 21 март 2007 г. Младежът е неграмотен, не може да чете и пише. Семейството му е в Турция, докато той е пребивавал в бежански център в Харманли.

Досега Омар два пъти е напускал бежанския център, без да уведоми. При едно от завръщанията си влязъл в конфликт с новонастанени бежанци от Сирия, защото ги предупредили да не търгуват с цигари.

0876476902

Бежанецът, който живее в страната от една година с хуманитарен статут, е висок около 175-180 см, има брада и вид на зрял човек, коментира присъстващ в съда репортер на "Флагман". При влизането си в страната обаче той се е представил за 15-годишен, което е прието от отдел Миграция.

Източници на бургаското издание съобщиха, че било честа практика нелегалните бежанци да дават фалшиви данни за себе си. Те реално идват без документи за самоличност, а издирването на ЕГН-то и самоличността им е невъзможно. Много от тях се представят за непълнолетни, защото знаят, че така имат определени привилегии, включително и при извършването на престъпления.

Окръжната следствена служба обаче спокойно може да възложи изготвянето на ДНК експертиза на задържания Омар, която до голяма степен ще установи дали действително е на 15 години или на 21-22, на колкото реално изглежда, пише още "Флагман".

Освободиха българина, продал автобуса от катастрофата с полицаите

Българинът, който е продал автобуса, който катастрофира в Бургас, е освободен. Няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Той е от Харманли, съобщава Нова тв.

Така, от първоначално задържани петима души - трима сирийци и двама българи, в ареста са останали само тримата сирийци с обвинения.

Новините от днес и със задна дата