понеделник, 11 юли 2022 г.

Учението "Червен флаг": Ако Путин е замислил ядрен удар, ние ще бъдем първите

  

Изтребителите Ф-35 излитат с оглушителен рев, взимат остър завой наляво и изчезват в синьото небе над избуялата зеленина на летните гори в Аляска. Край военновъздушната база на САЩ недалеч от Феърбанкс се провежда учението "Червен флаг". Целта е пилотите на петото поколение изтребители "стелт" да получат възможно най-добрата подготовка за случай на въоръжен конфликт, обяснява пилотът полковник Уилям Фрейенмют:

"Това учение използва опита от Виетнамската война. Тогава разбрахме, че след първите 5-6 бойни полета шансовете на пилотите за оцеляване сериозно се покачват. До това искаме да се доберем - разбира се, без да убиваме хора. Подлагаме пилотите на максимално натоварване, така че да имат повече шанс за оцеляване в бойни действия."

Подготовка за различни възможни сценарии

За да бъде учението съвсем автентично, в него се е включила и една ескадрила от изтребители Ф-16, която изпълнява ролята на противника, наречен "агресорите". В техните помещения човек сякаш се връща десетилетия назад в съветските времена: по стените висят сърпове и чукове, от един плакат ни гледа Ленин, дори на изтребителите са изрисувани съответните символи. Брент Рист, един от пилотите на изрисуваните изтребители, обяснява:

"Така представяме манталитета на агресорите. Но това не е някакъв намек, ние просто тренираме за всички възможни сценарии." Във Феърбанкс, на половин час път с автомобил от военната база, учението предизвиква смесени чувства. Особено, когато стане дума за Русия и за Путин. Художникът Джъстин Карила казва: "Той иска да възстанови своята руска, не, своята съветска империя".

Джъстин и неговият приятел Тим Бек с тревога следят руската инвазия в Украйна. И това е съвсем обяснимо: та нали от всички щати в САЩ тъкмо Аляска се намира толкова близо до Русия. Между двете държави минава единствено Беринговият пролив - 90-километрова ивица вода.

Руската заплаха е твърде близо

"Ако Путин е замислил ядрен удар, ние ще бъдем първите. От стратегическа гледна точка планът би бил да се нападне Аляска заради военното присъствие тук. И ще бъде рискуван животът само на 750 000 души", казва Джъстин. Русия и САЩ делят общо минало в Аляска. През 19 век в тази тогава руска територия са бродели ловци на скъпоценни кожи. После обаче Русия изгубва интерес към своята задокеанска колония и я продава на САЩ за малко повече от 7 милиона долара - същински подарък.

Преди няколко месеца един руски политик поиска от САЩ да върнат Аляска. Но това е само върхът на айсберга. Бреговата охрана на САЩ съобщава, че през 2020 година руски кораби са заплашвали американски рибари, говори се и за нарушения на въздушното пространство от страна на руски бойни самолети. Дон Съливан, републикански сенатор от Аляска, подчертава, че Аляска и Арктика придобиват все по-голямо значение: "Путин каза, че Арктика ще бъде Суецкият канал на 21 век - заради интензивното корабоплаване, което Русия иска да контролира. Не бива да подценяваме тези негови думи, явно такава е целта. Те упражняват натиск, което означава, че ние трябва да демонстрираме присъствие."

В Аляска и Арктика има големи залежи от газ и нефт. В резултат от климатичните промени вечните ледове се топят и корабите преминават по-лесно - Арктическо море вече е достъпно. Но Арктика представлява интерес и за военните. Бойните самолети от Аляска много бързо се добират до Тихоокеанския регион.

Засилено военно присъствие

Ето защо САЩ обявиха нова Арктическа стратегия, която предвижда засилено военно присъствие, включително и с изтребители Ф-35. Но трябва да се мисли и за присъствието на флота, смята Съливан: "Руснаците имат 54 ледоразбивача, част от които са атомни. Много от тези ледоразбивачи са и въоръжени. Америка има само два, като единият е повреден. Мисля обаче, че хората вече разбират и си казва: "Ами да, ние сме арктическа нация и трябва да го вземем съвсем на сериозно."

"Последната граница" - това е прякорът на Аляска. На пръв поглед звучи романтично, сякаш става дума за далечни пътешествия. Но на фона на напрегнатата политическа ситуация в момента Аляска става все по-важна за САЩ.

Статията е публикувана ТУК >>

Новините от днес и със задна дата