вторник, 12 юли 2022 г.

КЕВР утвърди рекордна цена на газа за България: Увеличението е с над 30%

  

С над 30% ще бъде увеличена цената на природния газ. От 1 юли той ще струва 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това съобщават от КЕВР.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За м. юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията е коригирала предложената от "Булгаргаз" цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh.

Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. юли 2022 г., посочват още от КЕВР.

Ето и целия текст на съобщението:

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За м. юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

Комисията определи цената на природния газ за м. юли след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6.07.2022 г. ценово заявление на "Булгаргаз". Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника. В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ за м. юли е осигурено от "Булгаргаз" и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/. Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от "Булгаргаз" цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. юли 2022 г.

Основната причина за повишението на цената за м. юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Независимо от увеличението цената на газа в България остава значително по-ниска от цените на европейските газови борси. От началото на юли средната стойност на индексите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч), като на 7 юли те достигнаха 182 евро/МВч. Дори с новата цена българските битови потребители, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще плащат почти двойно по-малко в сравнение с актуалните цени на международните пазари. За тези потребители са осигурени всички необходими количества природен газ за м. юли.

Комисията потвърждава изразеното вече становище, че от изключително значение е през следващите месеци "Булгаргаз" да направи максималното за осигуряване на дългосрочни договори за алтернативни доставки. Препоръката на КЕВР е да бъдат сключени договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цена на газа. Това ще позволи да се постигне сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители.

По-рано днес регулаторът проведе открито заседание за цената на природния газ за м. юли, в което участва заявителят "Булгаргаз".

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.07.2022 г. е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Новините от днес и със задна дата