четвъртък, 2 юни 2022 г.

Закриват буферния център в Елхово, извеждат украинските бежанци в държавни бази

  

Центърът за временно настаняване в Елхово днес ще бъде закрит, след като украинските бежанци бъдат изведени и транспортирани в държавните бази в различни части на страната.

След напрежението вчера в центъра председателят на дирекцията за бежанците Марияна Тошева и днес е на място, за да контролира процеса. По думите ѝ за втора вечер в буферната зона са пренощували 161 души, за които ще бъдат подсигурени 6 автобуса за извозването им, предаде БНТ.

В първия ден в Елхово са били приютени над 560 души, така Тошева обясни нуждата центърът да бъде разкрит само за няколко дни. Според последната информация по черноморието няма вече чакащи за настаняване бежанци.

"Още снощи късно вечерта направихме списъци по автобуси на хората, които са тук за втора вечер, в буферната зона са 161 човека, защото имаше още няколко човека, които се оказа, че не са си тръгнали с колите, въпреки дестинацията, която дадохме и дойдоха 63-ма украински граждани с влака от Варна. Целта е всички тези хора да бъдат изпратени и насочени към вече почивните бази, в които ще бъдат до 31 август. Има 6 автобуса, ще са достатъчни за транспортиране на хората, все още не са ясни локациите на базите - те се определят според профила на групите. В хотелите по морето вече няма хора за извеждане, а буферният център в Елхово ще бъде закрит", заяви Марияна Тошева.

Повечето украинци в буферния център в Елхово вчера бяха транспортирани до пет държавни бази за настаняване, които се намират във Велинград, Старозагорските минерални бани, Боровец, Пампорово и в ученическия лагер на Министерството на образованието в Ястребино.

Новините от днес и със задна дата