четвъртък, 9 юни 2022 г.

Теодора Генчовска: Има паметни записки от опити на Кирил Петков да заобикoли ветото за Скопие

  

Съществуват паметни записки от срещи на премиера Кирил Петков с европейски дипломати, по време на които е било обсъждано как да заобиколим ветото на България пред членството на Северна Македония в ЕС. Това потвърди пред bTV външната министърка Теодора Генчовска.

Генчовска коментира, че записките са с гриф поверително и се пазят във Външно министерство.

"МВнР е перфектна институция. След всяка среща има паметна бележка със съответния гриф. Според съдържанието те имат различен гриф и когато е необходимо, могат да бъдат показани", коментира Генчовска.

Тя уточни, че не е присъствала на разговори на Петков с други дипломати по темата за отпадането на ветото на РСМ, но е получила информация от европейски дипломати.

"В наши разговори с представители на европейски институции те са ни информирали, че има други сигнали от премиера", каза Генчовска.

Попитана дали има натиск за вдигане на ветото над Северна Македония, външният министър коментира, че в началото на мандата наистина се е усещал такъв.

"Външната политика не би трябвало да е зависимост от политически партии", смята Теодора Генчовска.

Именно обещания от страна на премиера Кирил Петков за вдигане на ветото, изтъкна като една от причините да изтегли министрите си лидерът на ИТН Слави Трифонов. Според Тошко Йорданов пък през цялото време реално външен министър е била не тяхната представителка Теодора Генчовска, а съветничката на премиера Весела Чернева.

Новините от днес и със задна дата