петък, 24 юни 2022 г.

Урсула фон дер Лайен: Владимир Путин е престъпник и като престъпник трябва да плати цената

  

Европейският съюз няма да може да възобнови нормалните отношения с руския президент Владимир Путин, след като той започна пълномащабна инвазия в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за телевизия "Украйна 24".

Тя нарече руския президент "престъпник, който ще трябва да плати за щетите, които е причинил в Украйна".

"Владимир Путин е човекът, на чиято съвест лежи тази ужасна престъпна война. Той е престъпник и като престъпник трябва да плати цената, която ни накара да платим. Той трябва да плати за щетите, които е причинил. Ние въведохме 6 пакета от санкции, които сериозно подкопават руската икономика. Заради всичко това е невъзможно да се върнем към нормалните отношения с Путин", добави председателят на Европейската комисия.

По думите ѝ, действията на Москва са позорни.

"Русия използва храната, за да изнудва всички ни и застрашава най-уязвимите хора по света. Пред очите ни Москва блокира износа на 20 милиона тона пшеница, бомбардира складове в Украйна, краде зърно", категорична бе фон дер Лайен.

Днес в заключителния документ от срещата в Брюксел лидерите на ЕС изразяват подкрепа за по-нататъшна военна помощ за Украйна.

"Европейският съвет остава твърдо решен да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна... За тази цел Европейският съвет призовава Съвета на ЕС да работи интензивно за увеличаване на военната помощ", се казва в документа.

Междувременно говорителката на руското МВнР Мария Захарова предупреди, че предоставянето на статута на кандидати за еврочленство на Украйна и Молдова ще има негативни последици.

"Решението на 27-те страни членки на ЕС да предоставят статут на кандидати за еврочленство на Украйна и на Молдова потвърждава, че Брюксел продължава активно да превзема Общността на независимите държави на геополитическо ниво с цел възпиране на Русия. Те не мислят за негативните последици от такава стъпка", се казва в изявление на Захарова.

Новините от днес и със задна дата