петък, 24 юни 2022 г.

Проведе се Четвърто издание на конференция "Изстраданата европейска мечта на България: 1944-1989"

 БТА :: Проведе се Четвърто издание на конференция "Изстраданата европейска  мечта на България: 1944-1989"

Проведе се четвъртото издание на конференцията „Изстраданата европейска мечта на България: 1944-1989 г.“ в Европейския парламент, организирана от евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Събитието откри с видеообръщение председателят на Групата на Европейската народна партия Манфред Вебер, евродепутатите Карло Реслер (Хърватия, ЕНП) и Андриус Кубилиус (Литва, ЕНП) също произнесоха приветствени слова. 

Конференцията се състоя в две части. В първата част, заедно с Филип Димитров, бивш премиер и евродепутат, бяха представени и обсъдени две книги, посветени на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война - съответно ''Почти невъзможно: Царство България и еврейската емиграция през Втората световна война“ на Георги Боздуганов и „Българската армия и спасяването на българските евреи“ на Димитър Недялков. 

Във втората част на събитието проф. Евелина Келбечева представи документалния филм „Второто освобождение“. На базата на архивни документи филмът изследва най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история, предизвикан от съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г. Събитието завърши с прожекция на филма. 

Сред целите на поредицата събития е да предават паметта за историята, която не бива да се забравя, за да не бъдат манипулирани младите поколения. Обективен исторически разказ трябва да бъде неизменна част от учебните програми в България.

В предишни издания на конференцията в Европейския парламент са гостували лагерници и горяни от България, представяни са българската съпротива срещу комунистическия режим, кадри и песни от прехода.

Новините от днес и със задна дата