понеделник, 27 юни 2022 г.

НАТО увеличава драстично числеността на силите за бързо реагиране

  

НАТО ще увеличи значително броя на силите си във висока степен на готовност до над 300 000 души, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

"Ще трансформираме силите за реагиране на НАТО и ще увеличим броя на силите си във висока готовност до много над 300 000", заяви той пред репортери преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще се проведе по-късно тази седмица в испанската столица.

Силите за бързо реагиране на НАТО сега наброяват около 40 000 военнослужещи.

На срещата на върха в Мадрид НАТО също така ще промени езика си по отношение на Русия, която в последната стратегия на алианса от 2010 г. все още беше описвана като стратегически партньор.

"Това няма да бъде така в стратегическата концепция, която ще съгласуваме в Мадрид", каза Столтенберг. "Очаквам, че съюзниците ще заявят ясно, че Русия представлява пряка заплаха за нашата сигурност, за нашите ценности, за международния ред, основан на правила", каза той.

Освен това НАТО ще създаде складове за оръжие на източния фланг и ще сформира сили, специално предназначени за региона.

На срещата на върха в Мадрид ще бъде приета програма за подкрепа на Украйна, включително за превъоръжаване на армията ѝ с оръжия на Алианса;

Страните членки ще трябва да изразходват повече от 2 % от БВП за собствената си отбрана и за подкрепа на Украйна.

Преди това стана известно, че е малко вероятно е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид да осигури пробив в преодоляване на възраженията на Турция срещу кандидатурите за членство на Швеция и Финландия, а Анкара изглежда е готова преговорите да продължат с месеци, казват турски представители и западни дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Турските преговарящи не се безпокоят за крайни срокове, наложени от чуждестранните съюзници, и са готови да продължат преговорите месеци наред, ако е необходимо, за да се откажат скандинавските държави от оръжейното ембарго спрямо Турция и да предприемат мерки срещу организации, смятани от Анкара за терористични, казаха пред агенцията четирима източници.

Според източник, запознат с въпроса, голямо препятствие изглежда представлява искането на Турция, по-специално към Швеция, да екстрадира някои кюрдски бойци, живеещи там.

Представители и дипломати не изключват същевременно възможността за сделка в последната минута. Миналата седмица обаче Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Анкара очаква ангажиращи стъпки от двете кандидатки и не разглежда срещата в Мадрид като краен срок.

"Имаше срещи, но за съжаление стъпките, които очаквахме, не бяха направени", каза турски правителствен представител, участвал в преговорите. "Постигането на резултат на срещата на върха на НАТО изглежда трудно", добави той.

В интервю за телевизия Хабертюрк снощи Калън каза, че той и заместник външният министър Седат Йонал ще проведат разговори с финландски и шведски представители в Брюксел в понеделник, които ще бъдат последвани от нов кръг преговори между лидерите на НАТО, Турция, Финландия и Швеция във вторник преди срещата на върха в Мадрид.

"Да присъстваме на тази среща не означава, че ще отстъпим от позицията си", каза Калън, визирайки четиристранната среща във вторник. "В голяма степен сме постигнали договореност, има някои неща, по които не сме съгласни. Ако се съгласим за тях, то така ще отидем и в Мадрид", добави той.

Според запознат източник, пожелал анонимност, са останали няколко точки, които все още не са договорени напълно, в документа, очертаващ ангажиментите на Швеция и Финландия. Те включват съответно отношение на партньор на НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие, признаване на определени групировки за терористични и конкретни действия за екстрадицията на лица, каза източникът, допълвайки, че подходът на Турция в постигането на съгласие по спорните въпроси "не се диктува от международно определени прагове... като Мадрид".

Западен дипломат е на мнение, че Ердоган в крайна сметка ще подкрепи кандидатурите и ще обяви победа пред избирателите в Турция, макар че според него е възможно процесът да продължи още няколко месеца.

Новините от днес и със задна дата