събота, 4 юни 2022 г.

Хладнокръвен, вандалски акт по светло и протестна нота, връчена на Скопие

 Входът на Културен център Иван Михайлов 

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посети Битоля и на място се е запознала със ситуацията след палежа на Културния клуб "Иван Михайлов" в града. В същото време МВнР връчи протестна нота на ръководителя на дипломатическата мисия на Северна Македония в България.

Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент, каза за БТА министър Генчовска. От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център "Иван Михайлов" и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена. Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата, каза министър Генчовска.

Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове.

Заедно с министъра на външните работи в Битоля беше и посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Привикан временно управляващия посолството на РСМ в София

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, Република Северна Македония. Това се казва в изявление на МВнР.

На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата. Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония, се казва в изявлението.

Реакциите на високо ниво в Скопие

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля и заяви, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

С позиция излязоха и президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, които също категорично осъдиха палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. "Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България", написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски.

 "В 21 век нищо не се постига с палежи. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите", написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.

Новините от днес и със задна дата