събота, 25 юни 2022 г.

Излезе от печат книгата на Антон Н. Попов "И днес, който мине край Вардара мътен"

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'антон H. попов иднес, който мине край Bapzapa мътен... .поезия публицистика орбел'
В издателство "Орбел" излезе от печат книгата на Антон Н. Попов "И днес, който мине край Вардара мътен" - поезия и публицистика, под съставителството на Вида Боева-Попова. Издаването е осъществено със спомоществователството на г-н Емил Йончев и любезното съдействие на г-н Тодор Атанасов.
Антон Н. Попов (1928 - 2016) е близък съратник на Иван Михайлов, вожда на ВМРО. През 1958 г. емигрира в САЩ, където се включва активно в живота на Македонската патриотична организация. По предложение на Иван Михайлов през 1972 г. е избран за главен редактор на органа на МПО вестник "Македонска трибуна" и за секретар на МПО. А през 1982 г. е привлечен от Иван Михайлов в Рим, където заедно издават вестник "Независима Македония". Антон Н. Попов работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана.
В продължение на три десетилетия Иван Михайлов и семейството на Антон Попов живеят в един дом в Рим. Съпругата му Вида Боева - Попова е личен и политически сътрудник на последния от великите революционери.
Поезията на Антон Н. Попов е наситена с дълбок драматизъм и революционен патос. Чувства се силното влияние на великаните на българския дух Христо Ботев и Пейо К. Яворов, както и решимостта му да следва техния пример в борбата. Стиховете, посветени на любимата са изпълнени с тъжни вопли на душата на изгнаника, който въпреки планините от трудности и изпитания, въпреки несигурността за утрешния ден, остава подвластен на най-светлото чувство - любовта.
Може да е черно-бяло изображение с 4 души и изправени хора
Блестящ е литературно-публицистичният старт на Антон Н. Попов - рецензия за "Спомени I. Младини" от Иван Михайлов, както и първата му публикация "Непобедима сила" през 1956 г. във вестник "Независима България", издаван в САЩ. Много са статиите на Антон Н. Попов, в които той влиза в остра полемика със скопските вестникари. В публикацията" Непоправимите" той се опълчва срещу пресата в Скопие, която трови с лъжи младежта във Вардарска Македония. Много са раздразнени титовци и техните слуги, че в София излизат книги "изпълнени с документи от архиви на европейските външни министерства, а съдържат и необорими мнения на чуждестранни познавачи на славянските езици..."
Изключително интересни са трите интервюта в книгата - едното на Иван Михайлов пред Антон Н. Попов, публикувано във в. "Македонска трибуна", а другите - на Антон Н. Попов пред Бетина Апостолова за в. "Демокрация" и пред Ана Кочева за сайта Frognew.bg.
__________
Книгата се продава в книжарници "Хеликон", "Сиела", "Български книжици", интернет-книжарница Store. bg, както и на щанда на изд."Орбел" в книжна борса "Болид" - София.

Новините от днес и със задна дата