петък, 10 юни 2022 г.

Продължава огледът на самолета, "пробил" небето на 7 страни. Какво се знае до момента / видео

 

Продължава огледът на самолета, който проби въздушното пространство на няколко страни от НАТО и кацна у нас. Свалят се натривки.

Самолетът е 6-местен. Той е бил добре поддържан. Машината лети на бензин и със скорост не по-висока от 300 км в час. Летял е много ниско, което според запознати означава, че пилотът е много добър.

Полетът на превозното средство започва от Литва, минава през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и каца на частно летище между Търговище и Шумен.

"Това е бил международен полет. За него е необходимо да се излети от международно летище и да се кацне на друго международно летище. В България има 5 такива: летище Горна Оряховица, летище София, летище Варна, летище Бургас и летище Пловдив. Законен полет от чужбина може да се осъществи, кацайки само на едно от тези летища", обясни пилотът с над 600-700 часа във въздуха на подобен самолет Венцислав Петров пред NOVA NEWS.

Той говори за предполетната подготовка и попълване на полетния план, в който се посочват мястото на излитане и кацане, пътната линия, броя пътници, дори и наличното гориво на борда.

Причината да няма летателен план откритият у нас самолет все още се проверява. Целта на пътуването засега остава неизвестна.

Авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов обаче допусна, че машината може да е излетяла от руска териотория и е тествала въздушната охрана на Източния фланг на НАТО.

Според него това не е бил случаен любителски полет, а добре планиран.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали.

"Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия, те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял на атомната ни централа, което може да породи дори международен скандал, че въобще не охраняваме централата", коментира авиоекспертът пред bTV.

Според вътрешният министър Бойко Рашков обаче "случаят със самолета не е чак притеснителен" и бе категоричен, че самолетът е тръгнал от Литва.

"България е била крайната му дестинация. Летателното средство е кацнало в Унгария, където са се опитали да вземат отношение. Самолетът е заредил в Унгария, не се е подчинявал на ВВС и когато са подходили към самолета с оглед проверка като на филм те са се качили и са заминали в неизвестна посока. Разбира се, че е прихванат", повтори вътрешният министър Бойко Рашков пред bTV.

Той съобщи, че е получил обаждане по случая в сряда вечерта, че е влязъл на територията на страната. Имал е междинно кацане в област Видин, отново за зареждане. Времето е било опасно и затова не е било добре реактивни самолети да го преследват, но много бързо е установено, че се е приземил към летище край Търговище.

"Има образувано производство в прокуратурата. Поддържаме връзка с колегите от Литва и Унгария. Вече имаме информация, която ще се предостави на обвинението. Нека изчакаме разследването и тогава да дадем достоверна информация. Първоначалната информация е доста богата", обясни Рашков, но отказа да посочи колко души са били на самолета.

Лицата ще бъдат наказани, ако се докаже, че са извършили престъпление. По думите на министъра може би няма да е само едно престъпление. Бойко Рашков отказа да даде повече информация.

Междувременно последният официален собственик на 60-годишния Piper PA-23-250 Aztec Брониус Заронскис твърди пред OFFNews, че шестместният самолет е бил продаден на фирма, най-вероятно със седалище в София, в събота.

Новините от днес и със задна дата