понеделник, 13 юни 2022 г.

Уролози от УМБАЛ Бургас оперираха по спешност 5-месечно бебе

 

Уролози от УМБАЛ Бургас оперираха по спешност 5-месечно бебе, върнато от четири други болници, съобщи БНР.

Кошмарът за семейството е започнал миналия вторник, когато майката забелязва, че единият от тестисите на детето е подут и зачервен, а то не спира да плаче.

Родителите посещават няколко лечебни заведения, в които установяват какъв е проблемът - торзио (завъртане) на тестиса, спешно състояние изискващо операция, може да доведе до загуба на органа. Всяка от болниците обаче отпраща семейството с различни обяснения. Включително и че нямат възможност за анестезия на толкова малко бебе.

Минути след като бебето е прието в УМБАЛ Бургас, то е оперирано от уролозите д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакова. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова.

Операцията протича бързо, без никакви усложнения.

"Лечението е само хирургично и трябва да се извърши до 6-8 часа от началото на симптомите, защото заради нарушеното кръвоснабдяване рискът от атрофия е много висок. Освен засегнатия орган, е необходимо да бъде фиксиран и другият тестис, за да се избегне и неговото завъртане поради характерни анатомични особености", обясняват специалистите.

След 48-часов престой момченцето е изписано. Близките му са благодарни на уролозите в УМБАЛ Бургас за бързата намеса и професионализма.

Новините от днес и със задна дата