вторник, 21 юни 2022 г.

Европейски чиновници не разбраха, че между България и РС Македония няма спор. Има неизпълнени условия по договор от страна на Македония и 100% нежелание да ги изпълнят

 ЕП призовава България и Република Северна Македония за диалог - Акценти от  програмата

Катя Стоянова/ BurgasNovinite.BG

След края на Съвет "Общи въпроси" в Люксембург, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви: "Знаем, че Северна Македония е добре подготвена, за да се отворят преговорни глави и затова ние много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия през следващите дни да се постигне решение по двустранния спор между България и Северна Македония".
Ако продължават да "знаят", че Северна Македония е "добре подготвена", без да е изпълнила нито едно от условията на България, една от членките на ЕС, като не е спазила нито едно от условията на Договора за добросъседство и приятелство между България и Северна Македония, как ще ни гарантират, че напъните на френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза е нещо сериозно, на което българския президент настоява България да се довери! 
Европейските чиновници така и не разбраха, че трябва да работят с Македония, а не с България за отпадане на ветото. И докато не го разберат, няма как да имат роля на гаранти за изпълнение на евентуални споразумения, които РС Македония трябва да спази спрямо България в преговорната рамка. Тези хора не разбраха, че между България и Македония няма спор. Има неизпълнени условия по договор от страна на Македония и 100% нежелание да ги изпълнят.
Това "неразбиране" в действие от страна на восокопоставени европейски чиновници не само че поощрява бездействието на РС Македония, но действа като запалима течност  спрямо евронихилизма в българското общество от което максимално ще се възползват националистически и проруски ориентирани партии.
Същото това умишлено "неразбиране" поощри Еди Рама да заяви за предстоящата тази седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани: "Целият съюз, похитен от България, не е добър спектакъл за гледане! Какво да правим там?" 
Г-н Рама явно не осъзнава, че Албания е жертва не на България, а на бездействието на РС Македония и на умишлено проявеното "неразбиране" на проблема от страна на висши европейски чиновници. 
Македонците също са си жертва на самите себе си, а не на България, защото решиха, че е по - лесно да си отворят вратата към ЕС чрез платен лобизъм и наливане на милиарди в антибългарска пропаганда в Европа, вместо да си изпълнят задълженията.
А българския президент Румен Радев продължава с внушенията, че предложението на френското председателство и тяхното умишлено "неразбиране" на проблема с наложеното от България вето на Македония бил ключът за отблокиране на Македония, като настоя спешно да се възползваме от него. Послание с което най - накрая стана ясно защо ЕС си затвори очите за машинното гласуване, отхвърлено във всяка европейска държава. Явно, за да си гарантират в лицето на българския президент подкрепа на тяхното "неразбиране", което определят като гаранция, че ако България отблокира Македония те, с тяхното неглижиране на проблема ще се погрижат Македония да си изпълни задълженията по договора с България.  И ако настоящото правителство, което бе спуснато от президента Радев най - вече с цел отблокиране на Македония, а не да управлява, не си изпълни задачата, очаквайте българския президент отново да развява юмрук на площада пред президентството.
И все пак, нещата по този въпрос биха се променили генерално, ако риторика по него бъде насочена перманентно по посока сигурност на Балканите. Само в този случай България наистина ще трябва да излезе от националните интереси и решенията ѝ да бъдат в полза на регионалните обвързани с европейските. 
Няма как да не бъде отбелязано и това, че част от причината за европейско "неразбиране" е антиевропейската идеята за вписването на Българите в конституцията на РСМ, която беше наложена от президента Румен Радев и е една погрешна идея, която затвърждава завинаги македонизацията на българите в Македония. В ЕС всеки има право на самоопределение независимо дали е вписан в конституцията или не и подобно искане от страна на България никога няма да бъде възприето от останалите членки на ЕС, като нещо, което кореспондира с европейски ценности. Сега е моментът да направим отстъпка и да се откажем от тази идея.
Водещото в нашите искания е общата история, а не промяната на Конституцията на РСМ.

Новините от днес и със задна дата