понеделник, 9 май 2022 г.

DW: Руските окупатори използват изнасилванията на украинки като оръжие / видео

 

"Ще те изнасилваме докато не можеш да раждаш повече украинци“ и "Това ще се случи на всяка нацистка проститутка" са част от думите, които руските войници използват, когато изнасилват украинки, казва омбудсманът на Украйна - Людмила Денисова, цитирана от Дойче Веле.

Според нея, са налице редица доказателства за наличие на геноцид над украинците. „Големият брой случаи говорят за това, че руснаците използват изнасилванията като оръжие.“, твърди още комисарят по човешките права.

Карина Йершова е младо момиче от град Буча. Работи в местния суши бар и спестява пари за университет, докато не е изнасилена и жестоко убита от руски войници. На 10.03 е видяна за последно жива на стълбите пред апартамента си. 

Очевидец разказва как става свидетел на убийството на млада жена. Предполага се, че става дума за Карина: "Постави я тук, ей така. Главата ѝ бе провесена назад. След това я пренесе на ръце при друг войник, който я застреля."

Родителите на Карина научават от полицията къде се намира тялото на дъщеря им. От местните полицаи те разбират още, че дъщеря им е била измъчвана и простреляна в краката. 

"Момичето ми толкова много искаше да живее. Дори си е направила сама превръзка, за да спре кървенето", споделя през сълзи майката на Карина.

Според украински криминалисти, повечето убити млади украинки, са и изнасилени. Редица организации помагат на пострадалите в справянето с последиците върху психиката им. "11 от 12-те случая, по които работим, са на групови изнасилвания. При всички тях, жертвите споделят, че окупаторите са били под въздействието на алкохол или наркотици и актът не е бил безопасен.", казва Алона Кривуляк от националната гореща линия "Ла Страда – Украйна“.

За родителите на Карина, загубата на дъщеря им е повече от болезнена, а гневът им към руснаците - безкраен: „Мразя ги. Мразим руския свят. Срам ме е, че говоря руски. Ще науча украински" са думите на бащата на убитото момиче.

Две общински съветнички във Варшава са внесли официално запитване в градската управа за прием на 380 жени от Буча, 120 от които са били изнасилени от руски войници. А почти всички открити убити украинки са били изнасилени преди това, като гаврите са били жестики.

Половината от тях се опасяват, че са забременели. Процедурата за абортиране в Полша е изключително сложна.

Новините от днес и със задна дата