неделя, 8 май 2022 г.

Проф. Келбечева: България си плаща на Русия за така нареченото "Освобождение"

 Честванията за 3 март в Пловдив 

"България си плаща на Русия за така нареченото "Освобождение", което е геополитически проект на Руската империя, за да се добере до проливите". Това обясни в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" историкът и преподавател в Американския университет проф. Евелина Келбечева.

"Още през 1878 година България плаща 2 120 000 златни лева като военна контрибуция на Русия, по-късно към това се прибавят 2 095 000 златни лева за Източна Румелия, през 1885 година. Към 1890 година ние плащаме към 56 милиона златни лева за така нареченото Освобождение. Аз не мога да го нарека Освобождение", каза проф. Келбечева. 

"Да не забравяме, че в момента, в който Червената армия нахлува в България с четвърт милион военнослужещи, цялата сила на Черноморския си флот - над 1000 самолета авиация, между 1944 и 1947 година ние издържаме една окупационна армия", допълни още проф. Келбечева.

"Общо хората, които минават през България, са 600 000. Две трети от националния доход на България отива за издръжката на Съветската окупационна армия, което предизвиква най-голямата продоволствена и икономическа криза в новата българска история." 

Проф. Евелина Келбечева отбеляза, че няма практика между България и Русия да се водят преговори.

"Има само ултиматуми и диктати, които се налагат на България. Същото е в момента - изнудване и политически рекет. Истинският национален интерес е колкото се може повече да сме далеч от имперските амбиции."

Новините от днес и със задна дата