неделя, 8 май 2022 г.

Воюваща Украйна намери разрешение за горивата! Нахока Европа, но пък нещата зависят от Бургас

 

Проблемът с доставките на горива за Украйна от Европейския съюз (ЕС) е свързан със задръстванията в пристанищата на Източна Европа, а за да се реши това, украинското външно министерство работи за отваряне на „зелен коридор“.

Това беше обсъдено на среща с украинския президент Володимир Зеленски с участието на ръководителя на кабинета на президента Андрий Ермак и неговите заместници, министър-председателя Денис Шмихал и членове на правителството, предаде УНИААН.

Първият вицепремиер Юлия Свириденко отбеляза, че през последните пет дни Украйна е внасяла обем гориво, равен или по-голям от вътрешното потребление. 

Тя обаче отбелязва, че Европа не е била готова по отношение на логистиката. 

По думите ѝ „важно място“ в логистиката на доставките на горива за Украйна са пристанищата на Източна Европа: Гданск, Гдиня, Констанца, Свиноуйщие и българският морски град Бургас.

Ето защо сега, в сътрудничество с Министерството на външните работи, продължава работата по предоставянето на Украйна на „зелен коридор“ в тези пристанища, уточнява още УНИАН.

По време на важната среща в Киев беше отбелязана и необходимостта от сключване на дългосрочни договори и натрупване на държавния резерв от гориво.

Зеленски също така отбеляза необходимостта от премахване на опашките в украинските бензиностанции.

Припомняме, че в Украйна през последната седмица на април имаше недостиг на гориво на бензиностанциите. За да реши проблема с дефицита си, на 29 април правителството повиши пределните цени на бензина и дизеловото гориво с 40-43%.

Владимир Омелченко, който е директор на енергийните програми в Центъра Разумков, смята, че ще има недостиг на петролни продукти, докато продължава войната и заради това трябва да има стриктно регулиране на цените./ БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата