вторник, 3 май 2022 г.

България и Чехия ще искат изключение от ембаргото върху руския петрол

  

България и Чехия възнамеряват да поискат, подобно на Унгария и Словакия, изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия, предаде Франс прес, като се позова на неназовани дипломати и депутати от Европарламента.

Европейската комисия е почти готова с предложението си за шести пакет от санкции срещу Москва, чиято цел е да намали допълнително военните възможности на Кремъл.

Пакетът предвижда постепенно прекратяване в рамките на 6 до 8 месеца на закупуването на петрол от Русия, с изключение за Унгария и Словакия. Двете страни нямат излаз на море и са напълно зависими от доставките по тръбопровода "Дружба", които ще могат да продължат и през 2023 г., според европейски представител.

"Замяната на руския петрол ще отнеме няколко години, поради което ние настояваме за това изключение", каза словашкият министър на икономиката Ричард Сулик пред агенция ТАСР в понеделник.

Очаква се с подобни мотиви и България, и Чехия също да поискат дерогация, обясниха дипломати, информирани за дискусиите, проведени от Комисията при финализиране на предложението.

"Трябва да избягваме ефекта на разводняване на санкциите, тъй като всеки може да поиска изключение", каза европейски източник. "Ще трябва да намерим правилните решения".

Членовете на Еврокомисията трябва да приемат предложението на срещата си в Страсбург в кулоарите на пленарната сесия на Парламента. След това той ще бъде съобщен на посланиците на държавите-членки, които ще започнат да го проучват.

Словакия и Унгария: Няма да подкрепим енергийните санкции срещу Русия

Словакия и Унгария заявиха днес, че няма да подкрепят енергийните санкции, които ЕС подготвя срещу Русия заради войната в Украйна. Двете централноевропейски страни се аргументираха, че са прекалено зависими от руските доставки и за момента нямат достъпни алтернативи, предаде Асошиейтед прес.

Европейският съюз обсъжда днес нови предложения за санкции, които може да предвиждат постепенно ембарго върху руския петрол. 27-те страни от ЕС вероятно ще започнат конкретните дискусии по въпроса утре, като е възможно мерките да влязат в сила след няколко дни, отбелязва АП. Не е ясно още дали петролът ще бъде включен или ще бъде направено изключение за Словакия и Унгария.

Словашкият министър на икономиката Рихард Сулик заяви, че националната рафинерия Словнафт не може да премине незабавно от руски суров петрол на друг вид. Промяната на технологията ще отнеме няколко години, отбеляза той и подчерта, че неговата страна със сигурност ще настоява за нея да бъде направено изключение от санкциите.

Словакия е почти напълно зависима от руския петрол, който получава по петролопровода "Дружба", построен по съветско време. Унгария също е силно зависима. Други големи вносители като Германия заявиха, че ще могат да се справят, ако ЕС забрани петролните доставки от Русия. Техни представители обаче подчертаха, че ще бъде тежко за страните им.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че страната му няма да гласува за никакви санкции, "които ще направят невъзможен транспорта на природен газ или петрол от Русия до Унгария".

"Идеята е проста: унгарските енергийни доставки не може да бъдат излагани на опасност, защото никой не може да очаква от нас да позволим цената войната (в Украйна) да бъде платена от унгарците", каза унгарският външен министър по време на посещение в Казахстан. "В момента е физически невъзможно Унгария и нейната икономика да функционират без руски петрол", подчерта Сиярто.

Въпреки разногласията между страните членки на ЕС за новите енергийни санкции, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща "да пречупи руската военна машина" посредством спиране на вноса на природен газ в съюза. Блокът се стреми да осигури алтернативни доставки, като разчита най-вече на втечнен природен газ от производители като Алжир, Катар и САЩ, отбелязва АП.

Новините от днес и със задна дата