вторник, 3 май 2022 г.

Експлозии и жертви в почти цяла Украйна, ракети "Оникс" поразиха военно летище край Одеса

  

Руската армия предприе масирана въздушна атака срещу почти цяла Украйна тази вечер. Тревога не е обявена само в четири области на страната - Ровненска, Волинска, Донецка и Херсонска.

Поне пет експлозии са избухнали в град Лвов в западната част на страната, а в столицата Киев е задействана противовъздушната отбрана.

Ракети са поразили цели в Днепропетровска, Кировоградска, Тернополска, Черкаска и Николаевска области.

В някои части на Лвов е прекъснато електроснабдяването. Кметът Андрей Садовий обясни, че са поразени две подстанции и призова всички граждани незабавно да се укрият. Спряно е движението на влаковете към украинския град, тъй като има поразени тягови подстанции. Композициите изчакват на входовете на Лвов. 

По първоначална информация при ракетния обстрел е поразен склад с боеприпаси. След ракетната атака в Лвов има проблем и с интернет връзките. Според компанията Netblocks, която наблюдава мрежата в световен мащаб, броят на връзките в града е намалял с 87%.

Съветникът на вътрешния министър Антон Геращенко съобщи, че във Виницка област от противовъздушната отбрана са свалени две крилати ракети. 

В град Днепър, на изток, са отекнали най-малко три взрива, казаха очевидци.

Крилата ракета е свалена и в района на украинската столица. В социалните мрежи има съобщения за експлозии на десния бряг на река Днепър в Киевска област.

Около 20.30 ч. е обявена тревога заради въздушно нападение и в Одеса. 

Русия е поразила с ракети военно летище край Одеса и е унищожила складирани там дронове "Байрактар", а също ракети и боеприпаси, доставени от САЩ и европейски държави. Това обяви днес руското министерство на отбраната.

В съобщението пише, че при атаката са били използвани ракети с прецизно насочване "Оникс".

Губернаторът на украинската Одеска област Максим Марченко каза, че при ракетен удар по града снощи има убити и ранени, припомня Ройтерс.

Най-малко десет души загинаха, а 15 бяха ранени, при руски обстрел срещу коксохимически завод в град Авдеевка, Донецка област, съобщи управителят на източния украински регион Павло Кириленко.

"Руснаците много добре са знаели в какво се целят. Работниците току-що били приключили смяната си и чакали на спирка автобус, който да ги вземе от завода и да ги закара у дома", заяви Кириленко.

Засега няма коментар по случая от руска страна. Русия отрича да напада цивилни, но фактите показват обратното.

Новините от днес и със задна дата