неделя, 8 май 2022 г.

Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход

  

Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който сигнализираха редица държави. Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова, цитирана от Нова, като подчерта, че няма огнище на заразата.

На 3 май министър Сербезова каза по bTV, че в страната ни няма регистриран случай на остър хепатит с неизвестна етиология сред деца.

По думите ѝ, казани тогава, такива случаи - при 169 деца, са съобщени в 12 държави, като при пет деца се е наложила трансплантация. Етиологията на болестта все още не е известна. Превантивно сме създали организация за нужните изследвания, допълни тя.

Случаите на хепатит са сред предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години.

Също на 3 май от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) припомниха, че месец по-рано - на 5 април 2022 г., здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация за увеличаване на броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години, от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания. До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи - Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

На 6 май здравните власти на Великобритания съобщиха за вече около 163 регистрирани случаи. В САЩ са 109, сред които и пет смъртни случая.

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими - аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

Новините от днес и със задна дата