неделя, 8 май 2022 г.

Медицинска сестра в университетска болница получавала 10 000 лева

 Министърът на здравеопазването Асена Сербезова: Много от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти 

Медицинска сестра в университетска болница е получавала повече от 10 000 лв., съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова по Нова.

В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек, каза министърът и уточни, че е получила тази информация след проверки и вътрешен одит.

Министърът се обяви за повишаване на възнагражденията на медиците, като обаче увеличението влезе в основната заплата.

Всички ние искаме да има по-добро възнаграждение на медиците, но то да влезе в основната заплата, а да не зависи от ръководството на болницата, каза министър Сербезова. Тя се обяви за повече пари срещу реформи и повече контрол.

В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните заведения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това министър Сербезова каза пред БНР на 1 май.

Здравният министър смята, че това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация".

Надзорният съвет на Здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар.

 

Новините от днес и със задна дата