вторник, 10 май 2022 г.

Ройтерс: Германия готви национализация на компании при рязко спиране на руския газ, за да неутрализира ескалация на ситуацията

  

Германски държавни служители подготвят кризисен план за евентуалното рязко спиране на доставките на руски газ, предаде Ройтерс.

Планът предвижда ключови компании да бъдат поставени под държавен контрол, съобщават източници, близки до подготовката.

През миналата година руският газ е съставлявал 55 на сто от германския внос и Берлин е под силен натиск да го намали.

Германия твърди, че иска да се раздели със зависимостта си от Русия, но посочва, че това едва ли ще стане по-рано от средата на 2024 г.

Не е ясно дали ще се стигне до спиране на руския газ за Германия, но германските представители посочват, че Берлин иска да избегне ескалация на ситуацията, след като вече подкрепи ембаргото върху руските въглища и петрол.

Но заради опасенията, че Москва може да спре газовото кранче, от Берлин се подготвят за подобен сценарий. Макар и общата рамка да е ясна, в момент се разработват детайлите на плана.

Миналия месец Берлин прие промени в закона, за да може да поеме контрола върху енергийни компании при необходимост. На фокус е, например, рафинерията Пе Це Ка (PCK) в Швед, недалеч от границата с Полша, управлявана от "Роснефт", която продължава да преработва руски петрол и може да попадне под ударите на европейското петролно ембарго.

Не е изключено да се стигне до национализация на енергийни компании, но тази мярка се обмисля добре и се подготвя от гледната точка на енергийната сигурност на Германия, а не като наказание срещу Русия, посочват запознати източници.

Новините от днес и със задна дата