вторник, 10 май 2022 г.

Брюксел ще компенсира финансово Източна Европа, за да одобри ембарго срещу руския петрол

  

Европейската комисия предлага да отпусне средства на няколко държави от Източна Европа, които нямат излаз на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура, за да ги убеди да подкрепят ембаргото срещу руския петрол, което се обсъжда от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите.

Мярката е част от поредния пакет европейски санкции срещу Русия, но одобрението му се бави, тъй като размерът на предложените инвестиции все още се обсъжда.

Според източника допълнителното финансиране ще бъде отпускано за инвестиции в петролопроводи и евентуално за подобрения в рафинериите в Източна Европа, някои от които са настроени да преработват само руски петрол.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен замина спешно за Унгария, за да обсъди с Виктор Орбан "сигурността на енергийните доставки в Европа", съобщи нейният говорител. Будапеща заплашва европейския проект за петролно ембарго срещу Русия с вето. Двамата ще се срещнат на работна вечеря в манастира на кармелитите в Будапеща, посочва Франс прес. Унгария е силно зависима от руския петрол и иска от партньорите си от ЕС гаранции за доставките си, за да се съгласи с шести пакет от санкции срещу Русия, включително спиране на покупките на петрол от тази страна.

България също заплаши да наложи вето върху петролното ембарго, ако не получи отстъпки и отсрочки подобно на предложените за Унгария, Словакия и Чехия, но според представители на ЕС проблемите пред нея са по-малки, а рисковете за енергийната ѝ сигурност могат да се решат по други пътища.

Новините от днес и със задна дата