вторник, 10 май 2022 г.

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас

  

Няма случай на острия хепатит с неясен произход в България, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас, обяви тя пред журналисти относно резултатите от изследваната проба със съмнение за заразата. 

На 29 април 4-годишното момченце беше прието в МБАЛ-Бургас със съмнение за хепатит с неизяснен произход.

Съпоставяйки клиничните, биохимичните и серологичните данни на детето, е установено, че не отговарят на острия хепатит с неизяснена етиология, за който трябва да се съобщава, допълни проф. Христова. По думите ѝ случаят е бил съмнителен, защото изискванията, които има към лабораториите за изпращане на пробите, са много широки. Целта на тези изисквания е да можем да се ориентираме диагностично, обясни тя.

По думите й, детето, за което имаше съмнения, че е заразено в Бургас, прекарало по-рано лека инфекция и било лекувано с медикаменти, които вероятно са оказали влияние на черния му дроб. 

От изследванията, които са правени на детето преди десетина дни, както и преди месец, е видно, че един от чернодробните показатели е бил в норма, а другият - повишен, обясни проф. Христова. Търсихме 22 вида вируси чрез тестове, но няма доказан вирус, обясни тя.

По думите й от серологичните изследвания се откриват слабо повишени титри на антитела срещу аденовирус и срещу цитомегаловирус, което означава прекарана преди месеци лека, вероятно респираторна, инфекция, а това е нормално за деца на тази възраст. Цитомегаловирусът би могъл леко да засегне и черния дроб, допълни лекарят. Отделно детето е лекувано с антипиретици, така че е възможно да има леко токсично увреждане на черния дроб, но не е засегнат сериозно, увери проф. Христова.

Към момента момченцето е в много добро здравословно състояние, каза проф. Христова.

Съпоставяйки клиничните данни за дете в отлично здравословно състояние, съпоставяйки данните от биохимичните изследвания с данните при нас за прекарани преди време евентуално респираторни инфекции и прием на антипиретици, смятаме, че не се касае за остър хепатит, за който следим в Европа и в света, подчерта директорът на Националния център. 

НЦЗПБ е готов за уточняване на други проби, ако има такива. По принцип трябва да се знае, че трябва да се търси тежко засягане на черния дроб. Единични са случаите в света, които се докладват към момента, защото са прецизирани изискванията към това кои случаи да се докладват, заяви още проф. Христова.

Информацията, че хоспитализираното момче в Бургас е заразено с острия хепатит, за който сигнализираха редица държави, се появи в неделя. 

Няма огнище, но точно затова е много важно да бъдем изключително отговорни и бдителни към всичко, което се случва с нас, дали е ковид, дали е хепатит - да бъдем отговорни и здравно просветени, призова здравният министър Асена Сербезова през изминалия уикенд. 

Случаите на хепатит са сред предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години.

На 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация за увеличаване на броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години, от Шотландия.

До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания. До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи - Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

На 6 май здравните власти на Великобритания информираха за вече около 163 регистрирани случаи. В САЩ са 109, сред които и пет смъртни случая.

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими - аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

Новините от днес и със задна дата