вторник, 17 май 2022 г.

Вида Боева-Попова:Вписването на българите в Македонската конституция ще сложи край на фалшификациите и страха, всеки компромис на България ще доведе до гибел

 Вида Боева-Попова - секретарката на Иван/Ванчe Михайлов, пред „Труд“: Ванче  Михайлов умря в ръцете ми - Труд

Вида Боева-Попова е българка, родена в Охрид. Завършила е политически науки в Римския университет. Работила е 30 години в Италия като личен сътрудник на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов заедно с  нейния съпруг Антон Попов, който е роден в с. Брезница, Кресненско. В продължение на 10 г. той е главен редактор на издавания в САЩ в. „Македонска трибуна“, 4 г. е бил главен секретар в ЦК на МПО, а през 1982 г. е повикан от Иван Михайлов да се върне в Рим, при когото остава да живее със семейството си. След кончината му през 2016 г. Антон Попов бе погребан по заслуги до гроба на Тодор Александров над с. Сугарево в Пирин планина. Вида Боева-Попова продължава активната си работа в полза на българщината, като публикува исторически факти, които вече стават достояние на хората в Северна Македония, и чрез клуба „Иван Михайлов“ в Битоля.

– Г-жо Попова, защо откриването на КЦ „Иван Михайлов” в Битоля бе прието „на нож“ от страна на правителството на Северна Македония? Какво е Вашето обяснение за острата реакция, тъй като клубът на македонските българи е регистриран през 2019 г.?

– Културният клуб “Иван Михайлов” в Битоля започва да върви по трънливия път наистина. Скопското правителство не е очаквало, че след опитите да затрие македонските патриотически организации в Щатите и Канада ще се появят македоно-български дружества в самата Македония под нейния покрив. И никак не са очаквали, че клубът ще бъде именуван на последния лидер на революционната ВМРО. ЮНАЦИТЕ, основателите на клуба, не са български граждани, нямат български паспорти и като граждани на държавата, в която са родени, ще требва сами да се защитават. Това значи, че не им се плашат на управляващите в Скопие. Те предпочитат да обясняват на децата си истината, че България не е окупаторка; искат децата им да не намразват родителите, а преподавателите, които ги лъжат. Именно най-много там е причината за откриването на клуба. Това в същото време значи и легална просветна борба в самата Македония срещу историческите неистини, наричани от МПО „фалшификации”. В клуба всеки е добре дошъл. С хляб и сол бяха посрещнати нашите братя от българското правителство. Кой пречеше на скопското правителство да присъства? Научавам, че срещу председателя на клуба Любчо Георгиевски е изпратено обвинение до съда… Да се смее ли човек, или да плаче!!! А в същото време искат да членуват в свободната Европа, която е позната в Македония с името ЕВРОПЕЙСКА ОБЩНОСТ.

– Яростните нападки бяха насочени срещу личността на Иван Михайлов. Кой продължава да се страхува от легендарния водач на ВМРО? Преди 22 г. зададох този въпрос в интервю с вашия съпруг Антон Попов по повод брожения срещу дружество „Радко“ и го попитах. Какви са приликите и разликите сега?

– Не могат да понесат сърбо-македонците, че клубът носи името на Иван Михайлов, за когото народът и песни е създал. Според мен има разлика между дружество “Радко” и клуба в Битоля. Името Радко може да бъде незабелязано от народа. Младите не знаят, че “Радко” е псевдоним на Иван Михайлов. А за Ванчо Михайлов всеки знае. Чела бях изказвания на “некои”, че младите не знаели кой е Ванчо Михайлов и благодарение на “тех” научили за него. Смешни изказвания! И внуците на арестуваните ванчовисти след 1945 г. знаят, че близките им, дядовци или бащи, са били арестувани и осъдени на много години затвор, защото са били ВАНЧОВИСТИ. От тази дума се плашат сърбо-македонците, та се опитват да махнат името на клуба. Всяко друго име може, само не името на Иван Михайлов.

– Как възприемате намерението на министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски да разкрие културен център в Благоевград?

– Спомням си пролетта на 1990 г., когато Иван Михайлов научи, че някои били искали /искал е Белград/ да се създаде партия ОМО “Илинден”, и  ядосано каза: “Що прави тази България? Има ли конституция? Какво се занимава с тия, които искат Пиринската част да сърбомакедонизират?”. Така че и аз мисля същото. Пиринската част е свободна, никога не е била под национално робство, тя е част от българския народ, тя е българският народ, тя е истински свободната част на територията Македония.

Къде изчезнаха българите /над 100 000/ с лични карти при националното преброяване в Северна Македония, които се оказаха едва 3500?

– От името “българи” бягат или се плашат като дявола от тамян днешните правителства в Македония, които са поставени от Белград. Там се намира обяснението за само 3000 българи, намерили място в преброяването. Уплахата е от двете страни: правителството, което е фалшифицирало историята по нареждане на Белград, и народът, който се плаши да не загуби хляба си. Ако на север границата със Сърбия се закрие, целият наш народ ще заяви публично, че са българи. А при това положение, в което правителството е управлявано от сърбомани и нарежданията идват директно от Белград,  разбираемо е, че се плаши. Нашият народ знае какво значи да минеш в затвора “Идризово”, обвиняван, че си българин. Легалната борба на клуба „Иван Михайлов“  чрез протести до всички европейски държави и до САЩ и искането да бъдат вписани българите в  Македонската конституция като държавотворен народ ще е истинското спасение. Така ще изчезне и днешният страх, който видяхме и при преброяването. Приемането в конституцията ще значи и край на фалшификациите в историята, литературата и заличаване на всички проклятия, пускани от сърбокомунистите по адрес на нас, българите. Следователно конституция без държавотворния народ българи, вписан в нея, е продължение на сръбския режим в Македония. Това, че днес се опитват да обвинят председателя на клуба, е потвърждение на казаното. Ето защо говорим за нарушаване на правата на човека и за непокриване на критериите от Копенхаген.

– Президентът Румен Радев заговори за засилен натиск над България по отношение на Северна Македония. Откъде според Вас идва тази преса?

След 1945 г. от страна на свободния Запад бе дадено голямо доверие на Белград. Западът знаеше, че Тито е комунист, но той бе обещал чрез долари да не позволи комунизмът да навлиза в свободния Запад. Например в Италия, където Комунистическата партия бе една от най-силните в Западна Европа. Това обаче позволи на Тито да навлиза в западните университети и да отваря катедри на “македонски език” във Франция и САЩ. В тия 60 години се създадаха много “приятелства”. Единствена МПО протестира срещу тези фалшиви катедри. В университета в Чикаго бяха дали титлата „хонорис кауза” на Блаже Конески. Ние от МПО изпратихме протестно писмо с такъв въпрос: “Според Чикагския университет в Македония славянското население българско ли е?”. Те не отговориха. Защо? Защото знаеха истината и не смееха да се изложат. В това време България беше под ортодоксалния съветски комунизъм. Ръцете й бяха вързани, за да брани свободно българщината в Македония. Сега положението е различно. България се пребори и върви напред. Създава приятели на база на истината. Тези, които натискат България да пропусне Македония, все още са под влиянието на Белград. В момента погледнете как Западът е шокиран от действията на любимия им доскоро руски президент Путин.

– Как гледате на ултиматума на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който даде 1 месец за разрешаване на спора между двете държави? Докъде България може да направи компромис?

– Смешни са изказванията на албанеца Буяр… Забравил е какви страдания прекара неговият народ по времето на Тито. За да поставя специални дати, някой му е суфлирал, но той е пионка… Всеки компромис означава истинска гибел за България и нашия народ в Македония, която ще започне бавно, но сигурно. В икономическото поле всичко може, но в националното всяка стъпка трябва да се обмисля, ако искаме да съществуваме като народ.

– Какво според Вас би катализирало промяната в отношенията между двете държави? Заплахата от разрастване на военния конфликт между Русия и Украйна може ли да бъде такъв фактор?

– Войната в Украйна според мен ще се засили. България е в добра позиция като член на НАТО и ВАЖЕН стратегически пункт. Къде ще отиде Северна Македония… При Белград? А Албания ще позволи ли на албанците в Македония да се върнат към Белград?  Затова на този папагал Буяр сигурно албанците вече са му теглили ушите като на непослушно дете.

– Как разчитате създаването на клубове за българо- македонско приятелство? 

– Ако визирите новия клуб в София, той не е нищо друго, освен маша на скопското правителство. Това са абсолютни празноглавци, които са получили някакви обещания, а на други са гарантирани бизнесите от онези, които от много и много години мислят да няма помен от българското племе.

– Какво означава признаването на Македонската православна църква като Охридска архиепископия от Вселенската патриаршия?

– Съобщението за признаването на Македонската православна църква се оказа като приказката за компотите, които Скопие изнесло и ги обявило за компютри. Нито имат призната автокефалия, нито са си спестили преговорите със Сръбската православна църква, нито е “македонска”. Просто са добили право на съслужение. Да видим как ще се разберат с майката църква – българската, която е в основата на Охридската архиепископия. 

Заради това мото партия „Левица” е изпратила оплакване в съда срещу председателя на клуб „Иван Михайлов” Любчо Георгиевски

Интервю БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Новините от днес и със задна дата