събота, 14 май 2022 г.

Задава ли се нова смъртоносна вълна на К-19

 

Германия не изключва възможността за нова вълна от опасния щам Делта на коронавируса. Това заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах заяви пред в. "Райнише пост".

"Пандемията все още не е приключила. През есента вероятно ще има вълна от Омикрон. Възможно е обаче да се върне и по-опасният вариант Делта", казва Лаутербах, като се позовава на проучване на израелски учени, според което щамът Делта е бил открит и в отпадните води.

"Трябва да сме подготвени и за двата сценария", отбеляза министърът. Той уточни, че са необходими ваксини и срещу двата варианта на коронавируса, отбелязва БТА.

В Германия понастоящем доминира подвариантът на Омикрон BA.2. Според последния седмичен доклад на Института по вирусология "Роберт Кох"  вариантът Делта, който често се свързва с по-сериозни последици от заболяването, понастоящем се открива само в редки случаи.

В заключение Лаутербах призова жителите на Германия да продължат да бъдат предпазливи.

"Дори през лятото трябва да останем бдителни", предупреди министърът. Според него това включва носенето на защитни маски в обществения транспорт и в самолетите.

"Всеки, който сега заблуждава хората, че коронавирусът е в историята, ще съжалява горчиво през есента", посочи Лаутербах.

Новините от днес и със задна дата