вторник, 31 май 2022 г.

Само 1/3 от европейските пари се оказаха за украинските бежанци

 Захари Карабашлиев: Константинова надмина по неадекватност културния  министър на прозореца

По-малко от 1/3 от парите, които Европейският съюз отпусна за подкрепа на украинските бежанци у нас, всъщност ще бъдат насочени към тези бежанци, съобщи segabg.com.

Това обяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“. Тя разкри, че за избягалите у нас от войната ще има едва 48 млн., а останалите 100 млн. ще са за други цели.

Нейният анонс дойде по-малко от 24 часа след новината, че България е получила  148 360 870 евро от кохезионните фондове на ЕС, който е превел общо 3,5 млрд. евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци.

"Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите-членки по време на ковид пандемията - каза Константинова. - Всъщност, около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Т.е. около 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци".

Константинова каза още, че в момента правителството е на финала на оперативните програми от предишния период и могат да разходват за бежанците и средства, които биха могли да бъдат загубени от проекти, които няма да могат да бъдат реализирани. "От там разглеждаме между 35 и 100 млн. евро", посочи тя и пресметна, че от 83 млн. до 120 млн. евро потенциално могат да бъдат алокирани за украинските бежанци. 

"Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост - подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна", каза още Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора - за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

Константинова добави, че огромна част от жените, дошли от Украйна, искат да започнат работа веднага, но някой трябва да гледа децата им. "Повечето са с повече от едно дете. В София, където има най-много работни места, няма места в детските градини, ваксинационните паспорти не са изравнени", допълни тя.

 НОВО НАЗНАЧЕНИЕ

Мариана Тошева, която миналия месец бе назначена за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще оглави Оперативната координационна група към Министерския съвет, каза още Константинова.

Тошева ще замести подалия оставка полк. Валери Рачев, за когото от на правителството заявиха, че се оттегля поради лични причини. Тя бе назначена за нов председател на ДАБ, след като Петя Първанова бе освободена от поста заради незадоволителни резултати.

Оперативната координационна група отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. Тя координира работата на 6 междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от зам.-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Новините от днес и със задна дата