вторник, 31 май 2022 г.

Пристигнаха първите 120 украински бежанци в буферната база в Сарафово

  

                              Снимка: БНТ

Започна настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава през един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя държавна база да бъде насочен.

120 бежанци вече са в "Сарафово"

82 бежанци от два хотела в Слънчев бряг пристигнаха малко след 13:00 ч. в базата на Министерството на отбраната в Сарафово.

Те бяха транспортирани с два автобуса. Малко по-късно пристигнаха още 38 бежанци. Всички те ще останат в буферната зона за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", заяви зам.- областният управител на Бургас Пламен Янев.

Украинските бежанци са настанявани в хотелската част на военната база в "Сарафово", която разполага с 250 места. Поставят се и палатки в случай, че капацитетът се запълни. Палатките се очаква да бъдат между 700-800.

Преди отпътуването си днес от Слънчев бряг за Сарафово украински бежанци споделиха, че не знаят какво ги очаква там.

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци", заяви Марина от Днипро пред БНТ.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата", казва Вика от Днипро.

Базата в Сарафово е строго охранявана. На място пристигна екип на Върховния комисариат към ООН за бежанците по покана на представители на българското правителство в региона, за да проверят при какви условия ще бъдат настанени хората.

"За нас е важно дали все пак условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой докато хората бъдат пренасочени към други места. Разбира се, хигиенни условия храна и настаняване и подслон и да има хора, с които да могат да комуникират. Бежанците и особено тези, които са най-уязвими и всъщност приоритетът би трябвало да бъде сега да се намерят хората, които имат най-големи специални нужди", заяви Борис Чеширков - говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от ЕС, тоест има подслон, вода, храна, тоалетни. Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на изискванията за бежански лагер", заяви зам.-областният управител.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускаха хотелите в Слънчев бряг. "В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", заяви Александър.

Базата в Елхово предлага 221 фургона

Буферният център в Елхово разполага с 221 фургона за настаняване на бежанци. Капацитетът е 1768 легла, съобщи директорът на центъра главен инспектор Димитър Димитров. Фургоните са с размери около два на три метра. Оборудвани са с гардероб и общо четири легла - две легла на по два етажа. Баните и тоалетните са отделни, разположени в 40 фургона. Фургоните нямат климатици, но в момента тече обществена поръчка за доставката на над 300 броя, уточни Димитров.

По думите му към момента няма информация колко украинци ще бъдат настанени.

Изграденият през 2019 г. център е предвиден за настаняване на нелегални мигранти през българо-турската граница и е от затворен тип за временно настаняване.

Според председателя на Сдружението на украинските организации в България Олена Колева, бежанците по-скоро не биха отишли в базите в Елхово и Сарафово. По думите й някои от тях биха предпочели да се върнат в Украйна.

Напрежението с преместването на бежанците от хотели край морето към буферни центрове, а не към държавни бази, отекна и в Брюксел, откъдето дойде коментар на премиера. "Държавата вече не може да подкрепя такова луксозно пребиваване. Сега е време за друго - нормални условия, но не са лоши", каза Кирил Петков.

Украинци и във военния хотел в Рибарица

Част от украинските бежанци бяха настанени в хотел на военното министерство в Рибарица. Базата вече е пълна. Разселените от Варна бежанци пристигнаха с влак до град Мездра и после с автобус до планинския курорт Рибарица. Условията в Рибарица впечатлиха бежанците.

"Сега дойдохме от Златни пясъци, където бяхме три месеца. Избягахме от бомбардировките в украинския град Николаев", казва Надежда. "Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време.

Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни", казват жени, настанени в курорта.

Капацитетът на хотела на военното министерство е 56 стаи, които вече са заети с бежанците от Украйна.

С края на тримесечната програма на правителството на България за подслоняване на украински бежанци в хотелите срещу 40 лева на ден броят на напускащите страната ни украинци все повече се увеличава. Тази тенденция ясно се вижда и от данните на Граничната полиция. За седмицата 16-22 май на българо-румънската граница влезлите в страната ни украински граждани са 9500 души, а излезлите са 13 000. 

През следващата седмица - 23-29 май, разликата между двете числа рязко се увеличава, като влезлите са едва 8 000, а напусналите са 18 000. Трафикът е най-засилен през Дунав мост при Русе и на Граничния пункт край село Дуранкулак.

По данни на Флагман.бг, 1200 украински бежанци настанени в хотел "Чайка" в Слънчев бряг, са напуснали вчера границите на България с украински туроператорски автобуси. Не е ясно дали са се прибрали в Украйна или са предпочели да емигрират в друга държава.

Новините от днес и със задна дата