събота, 2 април 2022 г.

Москва обяви поредна порция руски журналисти за подкупни, заради това, че публикуват факти срещу Путин

  

Русия обяви влиятелна журналистка, видеоблогър и още шест медийни фигури за чуждестранни агенти (получили финансиране от чужбина), но без да имат доказателства за това, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е поредната стъпка в усилията за заглушаване на гласа на дисидентите в страната, казват критици на Кремъл.

В списъка, публикуван от министерството на правосъдието, се озовава Елизавета Осетинская, бивш главен редактор на няколко руски бизнес издания, публикували разкрития за търговски интереси на хора, приближени до руския президент Владимир Путин.

В списъка попада и Мария Борзунова, репортер от независимата телевизия "Дожд", която също бе обявена за чуждестранен агент още миналия август и която преустанови временно работа, след като Русия блокира уебсайта ѝ през март.

В списъка е и Евгений Понасенков, блогър и писател, известен с импровизираните си коментари, взимащи под прицел правителството, които той отправяше в социалните медии и токшоутата по държавните телевизионни канали.

Други руски журналисти, по разбираеми причини, поискали да останат анонимни коментират, че ако колегите им бяха подкупни, първо щяха да бъдат подкупени от Путин, а не от някого от чужбина. И, че ги подлагат на репресия, заради това, че казват истината с факти и документи, а много често тя се вижда и с просто око, като припомнят случая с Анна Политковская, която бе застреляна в асансьора на сградата в която живееше, заради своите разкрития.

Новините от днес и със задна дата