събота, 2 април 2022 г.

Украйна обяви, че руските войски се изтеглят от Киев, но оставят града миниран

 Войници от украинската армия, 23-годишният Игор, прегръща съпругата си Даша, на 22 години, след като са извършили проверка след изтеглянето на руските войски от селата в покрайнините на Киев в петък, 1 април 2022 г.

Войници от украинската армия, 23-годишният Игор, прегръща съпругата си Даша, на 22 години, след като са извършили проверка след изтеглянето на руските войски от селата в покрайнините на Киев в петък, 1 април 2022 г.
Руските сили "бързо се изтеглят" от регионите на Киев и Чернигов в Северна Украйна с цел "да се укрепят в Изтока и Юга" на страната и "твърдо да диктуват своите условия". Това заяви в събота, 2 април, Михайло Подоляк, съветник в киевската президентска администрация, цитиран от Франс прес и БТА.

С изтеглянето на руските сили от столичния район в Украйна се създава "катастрофална ситуация" за мирните граждани, тъй като войските на Москва поставят мини около жилищни сгради, изоставят военна техника и "дори телата на убитите", предупреди по-късно същия ден президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Държавният глава обаче допълни, че напуснатите селища ще продължат да бъдат обект на ракетни удари от далечно разстояние, а битката в източните части на страната ще стане по-интензивна.

"Все още не е възможно връщането към нормален живот, такъв, какъвто беше, дори в териториите, които отвоюваме след сражения", каза президентът. "Трябва да изчакаме, докато нашата земя бъде разминирана, да изчакаме докато ще можем да ви гарантираме, че няма да има нов обстрел", каза Зеленски.

С оглед на руското изтегляне и на всички придвижвания и концентриране на окупаторските войски е съвсем ясно, че Русия е избрала друга тактика като приоритет", написа Подоляк в Телеграм. Според него руските сили се стремят "да се оттеглят към изток и юг, да запазят контрола върху обширни окупирани територии (не само в района на Донецк и Луганск) и мощно да се укрепят там".

"Естествено не можем да минем без тежки оръжия, ако искаме да деблокираме Изтока и (южния район около) Херсон и да отблъснем руснаците възможно най-далеч", изтъкна Подоляк.

Междувременно губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус посочи, че областният център Чернигов, вече разрушен от битките през последните седмици, не е станал обект на нови удари тази нощ. Руснаците "се изтеглят от района на Чернигов", заключи той.

Но областният управител на Полтавска област каза, че руски ракети са поразили град Полтава и град Кременчук, предаде Ройтерс. Това е станало рано сутринта днес.

Евакуация в Мариупол

За събота Международният комитет на червения кръст планира опит да достигне до Мариупол и да евакуира мирни жители. Хуманитарната организация каза, че неин екип от три превозни средства и деветима служители е на път, за да спомогне за безопасното преминаване на цивилни, след като вчерашният им опит се провали.

Градският съвет в Мариупол каза днес, че 10 празни автобуса са се насочили към Бердянск, който е на 84 километра западно от Мариупол, за да вземат хора, които могат да се доберат дотам сами. Около 2000 души напуснаха Мариупол вчера, някои с автобуси, а други с лични автомобили, казаха още градските власти.

Евакуирани хора бяха качени на 25 автобуса в Бердянск и към полунощ пристигнаха в град Запорожие, който е под украински контрол.

Новините от днес и със задна дата