сряда, 6 април 2022 г.

Тодор Тагарев: Превъоръжаването на ВВС върви по замисъла на Румен Радев

  

                                Снимка: Булфото

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев заключи, че превъоръжаването на ВВС у нас върви по замисъла на президента Румен Радев. Той прогнозира, че България ще задвижи офертата на САЩ за покупката на втора партида от 8 изтребителя.

"Според мен ще задвижим този втори договор за закупуване на самолети F-16, но въпреки това остава прозорец до идването на тези самолети към 2027-2028 г. и то, ако тръгнем максимално бързо. В този период е възможно да търсим временно решение с използвани F-16", каза още бившият служебен министър на отбраната по бТВ.

Тагарев, който сега е съветник на премиера, след като кандидатурата му бе отхвърлена от част от мнозинството за военен министър на мстото на Стефан янев, обясни какво точно ще рече решението на Държавния департамент на САЩ за продажбата на F-16, до още 8 броя, за около 3 милиарда лева.

"Това, че все още не задължава България да ги купи, но това предложение към Конгреса идва в резултат на наше искане за предоставяне на информация. Това искане е отправено от служебното правителство", заяви Тагарев.

Друг бивш министър на отбраната, Ангел Надейнов, също обяви, че подкрепя закупуването на още 8 изтребители Ф-16. Според него страната ни може да постигне разумен срок за тяхното изплащане.

В интервю за БНТ Найденов подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна и попита: "Какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ?". Ангелов също призова руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

Твърдо "за" одобряване на покупката от България се обяви и бившият летец ген. Спас Спасов от фондация "Български ВВС".

"В никакъв случай не трябва да се отказваме от по-нататъшното придобиване на самолети F-16. Ние не можем да си позволим това. Даже много закъсняхме. Затова сега се чувстваме притиснати", коментира той по Нова телевизия.

По думите му на България ѝ трябват поне 72 нови самолета, за да бъдем една достойна сила във въздуха. "Тази крачка, която правим напред с тези модерни самолети, е добра за нас", подчерта той.

Според него тези самолети са най-добрите за цената, на която САЩ ги предлагат на България.

Страната ни още нма оферта за изтребителите, предстои детайлна оценка, коментира преди ден премиерът Кирил Петков.

Президентът Румен Радев застана твърдо зад покупката на новите бойни самолети заради опцията да останем без въздушен суверенитет.

"Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор за следващите 8 самолета F-16, те ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма", коментира във вторник Румен Радев.

Новините от днес и със задна дата