понеделник, 18 април 2022 г.

Правителственият самолет лети към Сочи, за да върне моряците от "Царевна"

  

                                       Снимки: Телеграм

Във Варна очакват моряците от кораба "Царевна" да се приберат на родна земя. Правителственият "Еърбъс" вече е излетял от летище София към Сочи, където трябва около 11:00 часа да кацне на руска територия и да прибере евакуираните.

Обратно във Варна се очаква самолетът с нашите да кацне около 13:00  часа, е съобщил пред Dir.bg собственикът на кораба Даниел Стефанов. 

"Очакваме ги към 13:00, към 14:00, зависи какви са формалностите в Сочи", уточни той.

Даниел Стефанов все още не е наясно колко време ще останат петимата на борда на кораба, начело с капитана, които по собствено желание отказаха да го напуснат.

"Зависи от много неща, не мога да ви кажа. Аз се прекланям пред капитана, че постъпи толкова мъжки. Настина този човек за мен е герой. Надявам се да стоят още много малко, колкото се може по-бързо, да ги махна оттам", коментира Даниел Стефанов.

На въпроса дали екипажът ще бъде заменен от друг, собственикът заяви:

"Представяте ли си как мога да направя замяна в държава, която не е призната от света? ДНР не е призната от България".

В коментар на твърдението на МИД на непризнатата ДНР, че когато са звъннали по телефона на Външното ни министерство за моряците от "Царевна", които бяха на хотел в Донецк, оттам са им затворили, собственикът на кораба каза, че е нямало как да бъде другояче. 

"Госпожо, как ще вдигнат телефона, като им кажат, че са от ДНР?! После ще кажат от ДНР: "Говориха със заместник-министъра, ето, те ни признават, щом говорят с нас". Вие това осъзнавате ли го?", коментира Даниел Стефанов.

"В момента, в който се обадиха за хората, хората вече бяха в Русия", допълни той.

"Каквото е станало, е станало по някакъв начин. Има си служби, има си канали, по които да стане това нещо. Няма да ви кажем как е станало, кога е станало. Нищо по операцията няма да кажем. Живи и здрави са, пристигат. Дай боже, да пристигнат. Още не са излетели. Аз още съпреживявам", каза още собственикът на "Царевна", като поясни, че не може да разкрива секретни данни от операцията. Стефанов не пожела да уточни и откога българските моряци се намират в Русия.

Попитан дали е благодарил на някого вече за евакуирането на екипажа му, Даниел Стефанов заяви:

"На никого не съм благодарил, никакви изказвания не правя. Не съм казал, че ще благодаря. Нека кацнат хората първо. Тогава ще говорим, колкото мога, но първо: "Щастието обича тишината".

Няколко дни по-рано премиерът Кирил Петков обяви пред журналисти, че най-вероятно евакуираните ще се приберат в морската столица в понеделник.

"През цялото време поддържахме контакти с българския кораб, говорил съм няколко пъти с капитана, включвал съм през моя телефон близки на моряците. Три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба. Едновременно с това говорихме и с украинската страна, и с руската страна, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанището. Когато се успокои боят, един от моряците беше отишъл до руската част и когато те дадоха възможност за времеви прозорец, съгласувахме с военното разузнаване и те ги поеха оттам", разказа тогава Петков.

На този фон съпругите на моряците заявиха, че евакуацията не се е случила с помощта на българските власти, а на войници от непризнатата ДНР. От фирмата корабособственик обаче обявиха, че по-скоро се е получило информационно затъмнение, защото операцията по спасяването на моряците била секретна и самите те не били уведомени за всички подробности.

Междувременно в Телеграм се появиха кадри с кораба "Царевна" от пристанището в Мариупол, на които се твърди, че се виждат следи от попадение на снаряд, който по чудо не е нанесъл сериозна щета на плавателния съд. Собственикът уточни, че ударът е бил по-рано, преди евакуацията на моряците, по време на боевете на порта.

Новините от днес и със задна дата