неделя, 17 април 2022 г.

България отговори на Русия за евакуацията на моряците ни от "Царевна"

  

Началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова заяви, че изявлението на Русия за спасяването на моряците от "Царевна" не почива на истински факти и информация.

"Сами можете да си отговорите фалшива новина ли е, провокация ли е. Важното е че правителството през цялото време работеше активно и подкрепяше спасителната операция.

Заради тяхната собствена безопасност, заради това те да бъдат емоционално и психически стабилни в този момент, не цялата информация е била предоставяна, съответно те няма как да уведомят техните близки. Но правителството през цялото време работеше", заяви Бориславова пред NOVA.

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Москва заяви, че моряците ни са "спасени" от руските и донецките сили. Твърдението, че са спасили моряците от самите себе си е странно обаче, защото пристанището в Мариупол е окупирано от руснаците, а не от украинци са моряците ни са били под руска, а не украинска заплаха.  Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома. И докато очакваме моряците ни да се приберат на родна земя се появи изявление на говорителката на външното министерство на Русия. В него говорителят на ведомството Мария Захарова цинично заявява, че България наказва тези, които са "спасили" моряците, а поддържа украинците, които са изложили на риск живота и здравето им, което не отговаря на истината. Според Захарова, семействата на моряците би трябвало да са благодарни на Русия и да питат управляващите - защо политиката на страната ни в момента е такава.

Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов пък опроверка по БНТ, че това, което се е появило в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно, но Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците.

Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - "Рожен", тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер "Москва".

"Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете."

Новините от днес и със задна дата